Uvoľňovanie: Veľké podujatia nebudú, ale otvoria sa kúpaliská

Od stredy 3. júna končia vyhradené hodiny pre seniorov aj limit dvoch ľudí pri jednom stole, otvorené môžu byť aj vnútorné športoviská a kúpaliská. Podujatia nad 1000 ľudí sa však až do konca roka konať nebudú. Ako to ovplyvní kalendár piešťanských akcií, zatiaľ nie je jasné.

Ďalšie výrazné uvoľňovanie opatrení predstavil predseda vlády Igor Matovič v pondelok po zasadnutí konzília odborníkov s tým, že podľa jeho názoru toho na Slovensku už veľa obmedzeného nezostane.

Povinnosť nosiť rúška vonku od stredy platí len do vzdialenosti dvoch metrov, ale v interiéroch ich ľudia musia mať aj naďalej nasadené. Rušia sa otváracie hodiny obchodov, počas ktorých mohli nakupovať seniori a do vnútorných prevádzok môže v jednej chvíli vstúpiť viac ľudí – plocha na jednu osobu sa mení z doterajších 15 m2 na 10 m2.

Nebude už platiť ani limit dvoch ľudí pri jednom stole a povinnosť prevádzok verejného stravovania zatvoriť o 22.00 h. Otvorené môžu byť všetky vnútorné športoviská, kúpaliská, wellness, kúpele, kasína, vnútorné priestory zoologických aj botanických záhrad.

Piešťanské Kúpalisko Eva jeho prevádzkovatelia z Klubu vodného póla Kúpele Piešťany v uplynulých dňoch pripravovali na otvorenie pre verejnosť. V pondelok ráno bol už vonkajší bazén napustený, otvorenie je preto s veľkou pravdepodobnosťou otázkou dní. O presnom termíne budeme informovať.

Od 10. júna sa budú môcť konať hromadné podujatia s kapacitou 500 osôb a od 1. júla štát tento limit zvyšuje na 1000 osôb s platnosťou do konca roka.

„Preto do konca roka, aby nikto nesníval o leteckých dňoch, kam chodí 100- alebo 200-tisíc ľudí, alebo aj o Trnavskom jarmoku, na ktorý osobne rád chodím,“ okomentoval toto opatrenie premiér Matovič.

Z jeho slov vyplýva, že v doterajšej podobe sa nebude môcť v auguste na piešťanskom letisku konať festival Grape, jedno z posledných veľkých podujatí, ktoré organizátori zatiaľ oficiálne nezrušili.

Otázne je aj konanie Tradičných ľudové umeleckých remesiel, ktoré plánovali usporiadatelia preložiť z konca mája na september. Mali sa uskutočniť v rovnakom termíne ako Kvetinové korzo.

Radnica avizovala, že táto akcia bude súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré budú tento rok v Piešťanoch.

Text a foto: Martin Palkovič