Ukrajinci žijúci v Piešťanoch iniciujú zbierky – podporme ich

Vojna v Ukrajine vyvolala veľkú vlnu solidarity. Aktivizujú sa najmä občania Ukrajiny žijúci na Slovensku. Inak to nie je ani v Piešťanoch. Pomôcť našim východným susedom môžete aj zapojením sa do iniciatívy Ukrajincov žijúcich v kúpeľnom meste.

Lekárka Mariia robí zbierku liekov pre poľné nemocnice po celej Ukrajine. Z Piešťan sa tak medicínske potreby dostanú do Užhorodu, odtiaľ do Kyjeva, prímorského Chersona, až na úplný východ krajiny zmietanej vojnou.

V tejto dodávke môžeme pomôcť v priebehu víkendu (26-27. februára) zdravotníckym materiálom, ktorý je potrebný na prvotné ošetrenie strelných rán: roztoky, krvné náhrady, ihle, nite na sutury rán, súpravy na intubáciu či hrudnú drenáž, hemostatický materiál, súpravy na preväzy rán, sterilné štvorce, obväzy, dezinfekcie či lieky proti bolesti ako ibalgin, panadol, paralen a podobne. V prípade záujmu môžete veci priniesť v sobotu i nedeľu na adresu Pod Párovcami 151 (rodinný dom vedľa Fiatu), kontaktovať môžete Mira Béreša na telefónnom čísle 0944 247 343.

Ďalším Piešťancom je Andrii, ktorý koordinuje zbierku potravín, oblečenia či ďalších vecí vrátane liekov a hygienických potrieb. Zbierka sa uskutoční do utorka večera. Transport je zabezpečený na hranicu Ukrajiny, odkiaľ ho prevezme Červený kríž.

Veci môžete priniesť do budovy Centralu (bývalá budova Telekomu) na námestí J. Murgaša v Piešťanoch, kde môžete kontaktovať priamo Andriiho na telefónnom čísle 0904 942 854. Druhou možnosťou je, že veci prinesiete v priebehu pondelka (28. februára) a utorka (1. marca) medzi 14 – 18. hodinou do priestorov ARTA na Kolárovej ulici č. 2. Odchod je plánovaný v skorých ranných hodinách v stredu. V tejto záležitosti môžete taktiež kontaktovať Mira Béreša (0944 247 343) alebo Dominiku Rusnákovú na telefónnom čísle 0903 151 815.

V prípade záujmu o finančnú podporu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa dá podporiť Človek v ohrození alebo iniciatíva ktopomozeukrajine.sk. Ak máte záujem poskytnúť pre utečencov ubytovanie, môžete sa nahlásiť aj na mestský úrad napísaním správy na socialne@piestany.sk.

 

Text: Tlačová správa – Úsmev pre druhých