Podporte zbierku, ktorá zachraňuje životy

Dievča s detskou mozgovou obrnou žilo v dome, ktorému hrozilo zrútenie. Z katastrofálnych podmienok ju v poslednej chvíli umiestnili do charitného zariadenia pre ťažko choré, nechcené deti.

Nad tým, čo Števka prežívala do jej deviatich rokov, krútia ľudia neveriacky hlavou. S ťažkým postihnutím ju rodičia nikdy nezobrali k doktorovi. Žila v dome s vypadnutými oknami a dverami a keďže nedokázala chodiť, nechali ju potrebu vykonávať do postele. Po tom, čo ju odobrala sociálna kuratela, prijali ju v Dome Charitas sv. Jozefa. „Diagnostikovali jej detskú mozgovú obrnu a ťažkú psychickú poruchu,“ hovorí vedúca zariadenia Alexandra Hovancová. „Učili sme ju piť, jesť aj rozprávať. Ostrihali sme jej vlasy, lebo v nich mala hnidy a vši a objavili sme kameň vrastený v hlave. Na tele mala stopy po zahasených ohorkoch, hrýzla ľudí, kričala a stále opakovala, že sa veľmi bojí.“

Závislí od darov

Napriek prognózam lekárov dnes dokáže Števka chodiť. Priamo v zariadení ju rehabilitujú štyrikrát týždenne. „V prostrední, do ktorého sa narodila, bola odkázaná na smrť. U nás našla starostlivosť, ale najmä, veľkú a úprimnú lásku,“ opisuje Alexandra Hovancová. Jediné neštátne zariadenie pre ťažko choré, nechcené deti, má však obrovské finančné problémy. Na účte im svieti mínus 70-tisíc eur, nemajú ani na základné potreby, nehovoriac o cenách energií, ktoré narástli až trojnásobne. „Neviem si predstaviť, kde by tieto deti boli, nebyť charity. Prežiť však dokážeme naozaj len vďaka darcom,“ dodáva Alexandra Hovancová.

Stačia tri kliky

Vďaka Zbierke na charitu dokážeme v tomto zariadení financovať mzdy zamestnancov. Prosíme, podporte zbierku na charitu, aby sme v ten správny moment mohli vstúpiť do života všetkých ľudí, ktorí to potrebujú. Pomoc ľuďom v núdzi môžete podporiť aj prostredníctvom darovacieho portálu:
charita.darujme.sk/zbierkanacharitu2022

ĎAKUJEME

Zdroj: Tlačová správa – Trnavská arcidiecézna charita