Ak môžete, darujte krv

Slovensko sa pripravuje na následky ruskej agresie na Ukrajine. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v tejto súvislosti vyzval ľudí, aby darovali krv. Dodal, že nemocnice na východnom Slovensku sa zapoja do hospodárskej mobilizácie.

„Aj touto cestou vyzývam ako minister zdravotníctva ľudí, aby, ak môžu, išli darovať krv. Pomôže pacientom v nemocniciach aj odhliadnuc od aktuálneho vojnového konfliktu na Ukrajine,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred dnešným (25. februára) mimoriadnym rokovaním vlády. V prípade potreby, bude krv a transfúzne lieky zabezpečovať Národná transfúzna služba, ktorá je subjektom hospodárskej mobilizácie.

V piešťanskej Nemocnici Alexandra Wintera je možné darovať krv vždy v stredu ráno. Stále platí, že záujemcovia by sa mali objednať vopred na tel. čísle 033/7955 312.

„Celý proces darovania krvi trvá, od registrácie až po odchod domov, približne hodinu a samotný odber len 5 – 15 minút, počas ktorých daruje darca 450 ml krvi. Krv je ďalej spracovaná (rozdeľovaná) na jednotlivé zložky, ktoré môžu pomôcť zachrániť Na našom pracovisku sa z odobratej krvi sa vyrábajú resuspendované erytrocyty, resuspendované erytrocyty deleukotizované, čerstvá zmrazená plazma a čerstvá zmrazená plazma deleukotizovaná,“ uvádza Nemocnica A. Wintera na svojej web stránke.

Krv nie je možné vyrobiť žiadnym chemickým procesom, dá sa získať iba od darcov. Muži ju môžu darovať štyrikrát do roka, ženy trikrát. Darovanie krvi nebolí. Po vyplnení veľmi podrobného dotazníka odoberú darcovi vzorku. Ak je v poriadku, zmerajú mu tlak a pri tom zisťujú ďalšie detaily. Za darovanie 450 ml krvi ho čaká v nemocničnom bufete občerstvenie, ale podľa darcov je odmenou najmä dobrý pocit.

Text a foto: Martin Palkovič