Trnavská župa vybrala firmu, ktorá opraví cestu na Havran

Verejné obstarávanie vyhrala firma Swietelsky – Slovakia, ktorej cena za opravu cesty z obce Banka na horský priechod Havran je 2,21 mil. eur. Nasleduje kontrola verejného obstarávania, po ktorej budú môcť obe strany podpísať zmluvu.

Župa získal na opravu 4,4 km dlhého úseku cesty II/499 od intravilánu obce Banka po horský priechod Havran, teda až po hranicu s Nitrianskym krajom, finančné prostriedky z fondov Európskej únie. Po dokončení tohto projektu bude frekventovaná komunikácia opravená v úseku od Krajinského mosta, kde stavebné práce začali v septembri 2019.

Podľa informácií o výsledku vyhodnotenia ponúk, ktoré boli vo štvrtok zverejnené na web stránke Úradu pre verejné obstarávanie, ponúkla najnižšiu cenu firma Swietelsky – Slovakia spol. s r. o. Projekt plánuje realizovať za 2 212 050 eur s DPH.

Podľa zverejneného návrhu zmluvy na to bude mať 12 mesiacov. Kedy presne stavebné práce odštartujú, zatiaľ nie je jasné. Bude to závisieť aj od trvania kontroly verejného obstarávania. Celkovo sa doň zapojilo 14 firiem.

Trnavský samosprávny kraj začiatkom júla informoval, že celkové predpokladané náklady na rekonštrukciu tohto úseku cesty presahujú 4,23 mil. eur.

„Koniec stavebných prác je predpokladaný v druhej polovici roka 2021. Vodiči dostanú k dispozícii modernú cestu s bezpečnostnými prvkami, ktoré by mali prispieť aj k zvýšeniu plynulosti cestnej premávky. Pribudnú oceľové zvodidlá s nadstavcami, tlmiče nárazov, smerové stĺpiky alebo vodiace prúžky,“ uviedla župa v tlačovej správe.

Finančné prostriedky získal TTSK z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF). V aktuálnom programovom sú tieto prostriedky čerpané regionálnymi samosprávami predovšetkým cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP) na zabezpečenie bezpečnej a ekologickej dopravy v regiónoch.

Firma Swietelsky – Slovakia realizuje aktuálne prebiehajúcu rekonštrukciu spodnej časti Krajinského mosta. Vyhrala tiež verejné obstarávanie na opravu Kolonádového mosta, ktoré vyhlásila piešťanská radnica.

Text: Martin Palkovič Foto: FB/Obec Banka