Trnavská župa zmodernizuje cestu na Havran z eurofondov

Trnavský samosprávny kraj z eurofondov vyše 4 mil. eur na opravu úseku cesty horského priechodu Havran.

„V krátkej dobe sme získali ďalšie milióny z eurofondov. Púšťame sa do modernizácie cesty na horský priechod Havran. Ide o jeden z našich kľúčových infraštruktúrnych projektov, po dokončení ktorého budeme mať opravený úsek od Krajinského mosta až po hranicu kraja. Aktuálne vyberáme zhotoviteľa stavby, spoznať by sme ho mali priebehu júla,“ povedal Jozef Viskupič, trnavský župan.

V rámci tohto projektu bude rekonštruovaných a zmodernizovaných bude viac ako 4,4 km cesty II/499 od intravilánu obce Banka po horský priechod Havran.

Koniec stavebných prác je predpokladaný v druhej polovici roka 2021. Vodiči dostanú k dispozícii modernú cestu s bezpečnostnými prvkami, ktoré by mali prispieť aj k zvýšeniu plynulosti cestnej premávky. Pribudnú oceľové zvodidlá s nadstavcami, tlmiče nárazov, smerové stĺpiky alebo vodiace prúžky. Celkové náklady projektu vrátane 5 percentnej spoluúčasti TTSK sú 4 236 089,18 €.

Finančné prostriedky získala trnavská župa z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF). V aktuálnom programovom sú tieto prostriedky čerpané regionálnymi samosprávami predovšetkým cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP) na zabezpečenie bezpečnej a ekologickej dopravy v regiónoch, zlepšenie kvality života obyvateľov s dôrazom na životné prostredie, či na uľahčenie prístupu k efektívnejším a kvalitnejším verejným službám.

Text: Tlačová správa TTSK