Trnavská charita pomáha aj počas mimoriadnej situácie

Trnavská arcidiecéza charita (TADCH) v týchto dňoch distribuuje ľuďom v núdzi potravinovú pomoc v rámci operačného programu FEAD. Mnohým klientom pomohli rúška, ktoré vyrobili charitní dobrovoľníci.

Opatrovateľky a ošetrovateľky Agentúry domácej ošetrovateľskej služby (ADOS) navštevujú aj počas mimoriadnej situácie klientov v ich domácnostiach. Centrá pomoci človeku pre najnúdznejších ľudí v Trnave a Piešťanoch sú otvorené, fungujú však v obmedzenom režime.

Pre nákazu koronavírusu v nich klientom vydávajú len suché a trvanlivé potraviny. Ľudia v núdzi si v centrách môžu individuálne oprať šaty, urobiť vlastnú hygienu a dostanú tiež poradenstvo od sociálnych pracovníkov. ,

„Dodržiavame všetky hygienické opatrenia, naši zamestnanci dezinfikujú priestory, používajú ochranné rúška a rukavice,“ hovorí riaditeľ charity Miroslav Dzurech.

Služba opatrovateliek a ADOS sestier je pre prijímateľov nevyhnutná, charita ju preto nepozastavila ani počas mimoriadnej situácie spôsobenej šírením koronavírusu.

„Opatrovateľskú službu sme zatiaľ pozastavili len u jednej klientky, ktorá sa po príchode jej syna zo zahraničia dostala do nútenej karantény. Klientka nám túto skutočnosť vopred oznámila,“ vysvetľuje Miroslav Dzurech.

Aj TADCH upozorňuje na nedostatok zdravotníckych pomôcok. S tými, ktoré majú, si podľa jej riaditeľa vystačia nanajvýš týždeň. „Trnavský samosprávny kraj nám sprostredkováva distribúciu pomôcok zo štátnych hmotných rezerv. Všetci čakáme, kedy sa zásobovanie rozbehne,“ hovorí Dzurech.

Vlastné ochranné rúška medzitým začali šiť dobrovoľníci združení vo farských charitách v Galante, Seredi, Dunajskej Strede a v Novom Meste nad Váhom. Rúškami a potravinami zo zbierok v týchto dňoch pomáhajú seniorom a rodinám v núdzi v spomínaných mestách.

Zdroj: Tlačová správa – Trnavská arcidiecézna charita