Trnavská charita nájde desať bytov pre ľudí, ktorým hrozí bezdomovectvo

Vďaka projektu Dostupné bývanie dostanú šancu na nový život núdzni, ktorým hrozí bezdomovectvo, alebo sa už na ulici ocitli. Trnavská arcidiecézna charita pre nich zabezpečí bývanie v podnájme
a komplexnú odbornú pomoc.

Žena, ktorá odišla z domu pred tyranom, jednotlivci, ktorí stratili prácu a nedokážu si zaplatiť ubytovňu, rodičia s deťmi v nepriaznivej finančnej situácii alebo senior so zdravotnými problémami a nízkym dôchodkom.
Aj s takýmito skupinami ľudí v núdzi pracujú zamestnanci Trnavskej arcidiecéznej charity.

Vďaka projektu Dostupné bývanie môžu teraz pre vybraných klientov sprostredkovať prenájom v desiatich bytoch a pomôcť im tak vyhnúť sa bezdomovectvu. „Ľudí, ktorých do projektu naši pracovníci vyberú, musí spájať veľká motivácia zmeniť svoju súčasnú situáciu,“ vysvetľuje manažérka rozvoja sociálnych služieb Trnavskej arcidiecéznej charity Katarína Pažitková. „Po celý čas budú preto intenzívne spolupracovať s tímom odborníkov a pripravovať sa na to, že sa postavia na vlastné nohy a budú žiť svojpomocne.“

Do tímu už charita prijala sociálnych pracovníkov, psychológa, asistenta bývania a pracovníka pre riešenie bytových otázok. Tí pomôžu núdznym zbaviť sa dlhov, komunikovať s úradmi, nájsť si prácu či vybaviť invalidný dôchodok. K tomu, aby raz dokázali fungovať samostatne, im budú osožné aj rekvalifikačné kurzy a poznatky o tom, ako hospodáriť s rodinným rozpočtom.

Vďaka terapiám so psychológom zas môžu riešiť dlhodobo nahromadené problémy. V projektovom tíme bude tiež človek, ktorý si v minulosti prešiel podobnou nepriaznivou životnou situáciou, úspešne ju prekonal a dnes môže byť pre núdznych motiváciou.

Projekt Dostupné bývanie je financovaný z európskych fondov a vychádza zo známeho modelu housing first, ktorý vznikol v severských krajinách. Jeho hlavným cieľom je sprostredkovať štandardné, cenovo dostupné a samostatné ubytovanie pre ľudí, ktorí nemajú prístup k vlastnému bývaniu.

Trnavská arcidiecézna charita je jednou z organizácií, ktoré sa úspešne zapojili do výzvy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky a na projekt získali financie z Operačného programu ľudské zdroje.

Zdroj: Tlačová správa – Trnavská arcidiecézna charita Ilusr. foto: Martin Palkovič