Tip na výstavu: Príbeh továrne

Arta nie je len názvom nášho kultúrno-kreatívneho centra v Piešťanoch. Ide o pôvodný názov továrne na čokoládu a cukrovinky, v ktorej sa centrum nachádza, a ktorá tu fungovala v medzivojnovom období. Jej vznik sa datuje od roku 1920.

Zakladateľom považskej továrne na cukrovinky a čokoládu nebolo dopriate rozvíjať ju príliš dlho. V roku 1941 prešla ich firma na základe protižidovských zákonov arizáciou a v roku 1948 bola znárodnená. Stala sa súčasťou trnavského Figara.

Výstava, ktorá je v kultúrno-kreatívnom centre Arta prístupná do 18. júna, rozpráva príbeh majiteľov továrne Ferdinanda Komloša a Maxa Sonnenscheina. Usporiadatelia ju venovali Judite Sternovej, vnučke prvého menovaného.

„Pani Judita Sternová nás nedávno navštívila priamo v Arte. Sme radi, že môžeme aspoň sčasti priblížiť príbeh majiteľov tejto továrne,“ hovorí riaditeľka kultúrno-kreatívneho centra Dominika Rusnáková.

Vstup do galérie sa nachádza v prechode od Teplickej ulice. Výstava je otvorená je v nasledovných časoch: utorok – piatok 10:00 – 17:00 h, sobota 10:00-19:00 h.

 

 

Foto: Martin Palkovič