TAVOS: Bročka vynechal Piešťany – Tamajku odvolali, Malíka nezvolili

Obrovské prekvapenie pre zástupcov Pieešťan dnes pripravilo Valné zhromaždenie Trnavskej vodárenskej spoločnosti. Pravidlo, že druhý najväčší akcionár má v dozornej rade svojho zástupcu, už neplatí.

Po posledných komunálnych voľbách sa stal predsedom Dozornej rady TAVOS-u primátor Miloš Tamajka, podobne ako predtým túto funkciu zastával jeho predchodca Remo Cicutto. Vo februári tohto roka však väčšina mestského zastupiteľstva rozhodla, že zástupcom Piešťan má byť poslanec Jozef Malík.

Naprie tomu, že primátor toto uznesenie nepodpísal, dnes o funkciu predsedu dozornej rady prišiel. Valné zhromaždenie ho odvolalo, ale na jeho miesto Jozefa Malíka nezvolilo. Piešťany tak nemajú v dozornej rade vodárenskej spoločnosti svojho zástupcu.

V nej mala svoje miesto aj primátorka Vrbového Ema Maggiová, ktorú tiež odvolali. Zvolení boli starostovia Bučian a Veľkých Kostolian – Šebestian Lančarič a Gilbert Liška.

Podľa neoficiálnych informácií je to výsledok zákulisných rokovaní, ktoré v posledných mesiacoch viedli so starostami jednotlivých obcí primátori Miloš Tamajka a Peter Bročka. Prvý z nich mal lobovať za to, aby ho z funkcie neodvolali, druhý žiadal opak. Akcionármi spoločnosti sú výhradne mestá a obce.

„Bol som odvolaný, ale boli porušené stanovy, napríklad tým, že nebol uvedený dôvod,“ povedal pod dnešnom valnom zhromaždení Miloš Tamajka a dodal, že ide o osobný záujem trnavského primátora. „Trnava potrebuje jedného človeka naviac, aby ovládli spoločnosť. Podarilo sa mu to. Pán Bročka je vynikajúci manipulátor.“

Jozefa Malíka dnes Peter Bročka za predsedu dozornej rady nenavrhol. Môže to súvisieť aj s tým, že šéf najsilnejšieho poslaneckého klubu v piešťanskom zastupiteľstve Tomáš Hudcovič koncom apríla túto výmenu nežiadal.

Po tom, čo poslanci zmenili štatút mesta, aby sa mohol stať viceprimátorom, k tomu povedal: „Netrváme na tom, aby tam (v TAVOS-e, pozn. red.) bol Jozef Malík. Trváme na tom, aby sa tam urovnala situácia.“

Výmenu členov dozornej rady navrhol Peter Bročka podľa vlastných slov z dôvodu „dlhodobej straty dôvery.“ Snahu o rozdelenie spoločnosti po valnom zhromaždení jednoznačne odmietol.

Tamajka a Bročka na začiatku ohľadom vodárenskej spoločnosti spolupracovali. Obaja boli proti vytvoreniu dcérskej spoločnosti, ktoré mohlo podľa niektorých viesť k skrytej privatizácii. Ich vzťahy sa však naštrbili po výberovom konaní na nového generálneho riaditeľa. Toho TAVOS doteraz nemá.

Výberové konanie vyhral Ivo Foltín, primátor Trnavy však odmietol tento výsledok akceptovať. Členovia komisie podľa jeho slov nedokázali obhájiť, prečo dali hlasy práve tomuto uchádzačovi.

Miloš Tamajka k tomu vo februári povedal: „Bol porušený zákon, keď predstavenstvo neakceptovalo výsledky výberového konania.“

Dozorná rada v novom zložení môže zmeniť zloženie predstavenstva a to následne menovať nového generálneho riaditeľa. Podľa doteraz platných stanov spoločnosti totiž výberové konanie na obsadenie tejto funkcie nie je potrebné.

Text a foto: Martin Palkovič