Svätý Otec údajne plánuje rehabilitovať arcibiskupa Bezáka

S touto informáciou dnes prišiel denník Plus jeden deň, ktorý sa odvoláva na zdroj z prostredia katolíckej cirkvi. Či sa bývalý trnavský arcibiskup vráti do svojho úradu nie je zatiaľ jasné.

Plus jeden deň neuvádza, kedy by malo k rehabilitácii prísť. „Veci už sú nejaký čas v pohybe. Pápež je s kauzou oboznámený, ale nedá sa povedať, kedy zasiahne,“ citoval denník svoj zdroj.

Robert Bezák sa s pápežom Františkom stretol koncom júna na generálnej audiencii. Krátko sa s ním rozprával a odovzdal mu list. Začiatkom novembra vydal Svätý otec reskript, ktorý ustanovuje, že prípadnému požiadaniu biskupov o predčasnú rezignáciu musí prísť až po vzájomnej komunikácii.
Podľa českého kardinála Miloslava Vlka vydal pápež toto nariadenie „v reakcii na niektoré odvolania biskupov, s ktorým kompetentná autorita dialóg zrejme neviedla.“ Kardinál v tejto súvislosti spomína priamo Roberta Bezáka.

Stanislav Zvolenský a Mario Giordana, ktorí sú spájaní s kauzou odvolania trnavského arcibiskupa, boli v stredu prijatí do Maltézskeho rádu. Pripojili sa tak k Jánovi Sokolovi, ktorý je tiež jeho členom. Počas ceremoniálu v Kostole Najsvätejšej Trojice držali Bezákovi priaznivci v rukách jeho fotografie.

Text a foto: Martin Palkovič