Súd si predvolá bývalého župana kvôli odmenám od letiska

Tibor Mikuš, ale aj ďalší ľudia, ktorí v minulosti pôsobili vo vedení letiskovej spoločnosti, by mali vypovedať v novembri. O ich predvolanie včera požiadali okresný súd právni zástupcovia Letiska Piešťany na pojednávaní vo veci vyplatenia odmien pre bývalého člena predstavenstva Vladimíra Krátkeho.

Súčasný hlavný kontrolór mesta Trnava Vladimír Krátky si nárokuje odmeny vo výške 38-tisíc eur, aj s ďalšími poplatkami ide o 50-tisíc eur.

Letisko pritom stále nie je v dobrej finančnej kondícii. Nedávno si od Slovenskej sporiteľne zobralo úver 800-tisíc eur, za ktorý ručí pozemkami v účtovnej hodnote takmer 2 milióny. Ich trhová hodnota je pravdepodobne ešte vyššia.

Ďalšie pojednávanie vo veci vyplatenia odmien pre Vladimíra Krátkeho bolo vytýčené na 14. novembra 2018. Právni zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja trvali na vypočutí tých členov vedenia letiska, ktorí opakovane podpisovali uznania finančných záväzkov.

„Požiadali sme súd, aby predvolal pánov Mikuša, Štaffu, Guťana a Vargu, aby sa vyjadrili k uznaniu záväzkov,“ vysvetlila advokátka Katarína Bruncková.

Trnavský samosprávny kraj dnes o tom informoval prostredníctvom tlačovej správy.

Úverom vo výške 800-tisíc eur chce Letisko Piešťany refinancovať pôžičky od súkromných osôb a firiem, ktoré si zobralo za predchádzajúceho vedenia. Následne by mala byť táto spoločnosť atraktívnejšia pre prípadných investorov.

„Rokujeme s investormi, nechcem prezrádzať ďalšie podrobnosti. To k čomu sme sa zaviazali, že budeme zvyšovať tržby a znižovať náklady, sa deje. V tomto období máme na stole nejaké obchodné zmluvy, ktoré budeme podpisovať,“ povedala v auguste predsedníčka predstavenstva Letiska Piešťany Anna Mierna, ale s odvolaním na obchodné tajomstvo podrobnosti nešpecifikovala.

Anna Mierna je predsedníčkou predstavenstva od konca minulého roka. Spolu s predsedom dozornej rady kandidovali v župných voľbách za koalíciu (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola), ktorú reprezentuje aj Jozef Viskupič.

Nový župan vtedy povedal, že ide o krízový manažment, ktorý bude pracovať bez nároku na honorár. Vo vedení letiska chcel mať odborníkov, ktorí vyhrajú výberové konanie. Malo sa uskutočniť v horizonte troch až šiestich mesiacov, ale doteraz sa tak nestalo.

Text a foto: Martin Palkovič