Štrajk učiteľov: V pondelok zostane zatvorená jediná piešťanská škola

Iba jeden práceneschopný pedagóg a dvaja zamestnanci z vedenia Základnej školy M. R. Štefánika sa 25. januára nepripoja k ostrému štrajku na podporu Iniciatívy slovenských učiteľov. Štrajkovať bude 16 pedagógov. Iné piešťanské školy sa doteraz nepripojili.

Od pondelka preto nebude na Základnej škole M. R. Štefánika prebiehať vyučovanie a činnosť detského školského klubu. Mesto, ktoré je zriaďovateľom školy, náhradný program pre žiakov zatiaľ neohlásilo. Štrajk nie je časovo obmedzený.

Učitelia požadujú navýšenie rozpočtu školstva na tento rok o 400 miliónov eur zvýšenie platov o 140 eur a návrat kreditov za rozširujúce štúdium.

Z okolitých obcí budú štrajkovať pedagógovia v Moravanoch nad Váhom, Trebaticiach, Sokolovciach, Rakoviciach aj v Nitrianskej Blatnici.

Ministerstvo školstva včera riaditeľov varovalo, aby počas štrajku nevyhlasovali riaditeľské voľno. Zamestnanci totiž počas štrajku nemajú nárok na mzdu. „Preto svojvoľné vyhlásenie riaditeľského voľna zo strany riaditeľa je iba snaha obísť zákon,“ uvádza v tlačovej správe ministerstvo.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič