Stálo 30 rokov slobody za to? Štatistiky NBS hovoria, že áno

Životná úroveň na Slovensku sa za uplynulé tri desaťročia skoro zdvojnásobila, mzdy stúpli a žijeme dlhšie. Ukazujú to grafy vychádzajúce zo štatistík Národnej banky Slovenska, ktorá pripravila internetovú prezentáciu venovaná výročiu Nežnej revolúcie.

Experti NBS spracovali analýzu, ktorej cieľom je odpovedať na otázku Stálo 30 rokov slobody za to?

„Z čisto ekonomického pohľadu: životná úroveň sa skoro zdvojnásobila, reálne mzdy stúpli o štvrtinu, väčšina tovarov je dostupnejšia a žijeme o 5 až  7 rokov dlhšie. Stačí to, aby sa naplnili očakávania, ktoré sme mali? Je na každom z nás, či sme s pokrokom spokojní,“ uviedol Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu NBS.

Zo zverejnených údajov vyplýva, že z priemernej mesačnej čistej mzdy sme si vlani v porovnaní s rokom 1989 mohli kúpiť viac cukru, čokolády, jabĺk, ale aj piva a cigariet.

Na kúpu automobilu škoda bolo vtedy potrebných 31 výplat, teraz je to približne polovica. Priemerná dĺžka dožitia stúpla zo 71,1 na 76,7 rokov.

Naopak, zdraželo strihanie vlasov, vstupné do kina aj cestovné. A oveľa viac sa zadlžujeme. V roku 1990 bol objem úverov 191 mil. eur, vlani podľa údajov NBS prekročil 40 miliárd.

„Za najväčšiu ekonomickú a sociálnu nevýhodu trhovej ekonomiky oproti socializmu sa považuje nezamestnanosť. Napriek vzniku nezamestnanosti po roku 1989 dáva naša ekonomika v súčasnosti prácu viac zamestnancom než pred 30 rokmi. Vzhľadom na nárast populácie o asi 150-tisíc osôb je však dnešná celková miera zamestnanosti o 0,4 percentuálneho bodu nižšia než v roku 1989,“ píšu odborníci NBS v analytickom komentári k zverejneným grafom.

Všetky historické údaje, štatistiky a prepočty nájdete na www.nbs.sk/november89.

Rôzne spôsoby poškodenia 100 Kčs vzoru 1989 pred a po 17. novembri 1989

Zdroj: vyrocienovembra89.sk