Spánok a produktivita – ako spolu súvisia

Moderný človek vždy nemá čas na zdravý spánok, pretože vo sne sa veci nerobia a príjem klesá. Veda však dokázala vzťah medzi produktivitou a spánkom. Tak skúsme na to prísť.

Dôsledky nedostatku spánku

Zhoršenie koncentrácie a mozgovej aktivity

20 hodín bez spánku stačí na to, aby sa mozog cítil omámený. Osoba si nemusí všimnúť zmeny, ale vnútorne je inhibovaná koncentrácia, uvažovanie a pozornosť. Stáva sa ťažké študovať, schopnosť myslieť a pamätať si nové informácie sa zhoršuje.

Znížená imunita

Chronický nedostatok spánku robí človeka zraniteľným voči chorobám. Zvyšuje sa riziko kardiovaskulárnych problémov, cukrovky a priberania. Pravidelne pracujte do polnoci, pamätajte na to, že ak ste chorí a unavení, viac to nestihnete. Okrem toho zlý spánok vyvoláva depresie a neurózy.

A to je len špička ľadovca, pretože nastáva opačná situácia: spali ste 9 hodín, no cítite sa unavení, akoby ste si vôbec neoddýchli. Ovplyvniť ju môže nevhodne usporiadané miesto na spanie – najmä nepohodlný matrac, jeho opotrebovanie, nekvalitné materiály či nevhodná tuhosť.

Dôvody na výmenu matraca:
– ranná bolesť (pocit, ako keby spal v nepohodlnej polohe);
– previsnutie matraca;
– alergické reakcie;
– nepríjemná vlhkosť matraca;
– nespavosť;
– nevysvetliteľné potenie;
– ťažkosti pri prebúdzaní a zaspávaní.

Dnes sú ortopedické matrace považované za najkvalitnejšie pre zdravý spánok. Sú certifikované, testované na kvalitu a hypoalergénne a sú nielen dobré pre váš chrbát a celkovú pohodu, ale sú aj najpohodlnejšie, najodolnejšie a štýlové.

Ortopedické matrace pre zdravý spánok a produktivitu

Bezpružinové

Majú elastický blok. Ako výplne slúžia syntetické (pena, latex, polyuretán, pamäťová pena) a prírodné materiály (kokosové vlákno, konské vlasy). Takéto výrobky sú dobre vetrané a optimálne tuhé, aby podopierali chrbticu v správnej polohe.

Pružinový

Optimálny – nekajúcny blok (pružiny sú balené v samostatných mikro vreckách). Takéto matrace spoľahlivo podporujú anatomickú polohu, uvoľňujú svaly a výrazne zlepšujú krvný obeh.

Tipy na dobrý spánok

Zvyknite si chodiť spať najneskôr o 23:00. V období od 23:00 do 3:00 sa telo najplnšie zotavuje. Je žiaduce prebudiť sa o 7 alebo 8:00.

Pred spaním si dobre vyvetrajte, teplota v miestnosti by nemala byť vyššia ako 22 stupňov. Zabezpečíte si tak prístup ku kyslíku, čo tiež prispeje k vašej produktivite. Odložte smartfón a vypnite všetky drobné svetlá v miestnosti. Je vhodné zatiahnuť závesy.

Vstávajte a choďte spať v rovnakom čase počas pracovných dní aj cez víkendy. Viesť zdravý životný štýl, byť aktívny a jesť vyváženú stravu. V kombinácii s pohodlným miestom na spanie je to dokonalá receptúra ​​pre zdravý spánok a povzbudzujúce ráno.

Ortopedický matrac je špeciálne navrhnutý tak, aby podporoval chrbticu a maximalizoval svalovú relaxáciu, takže nič neodvádza pozornosť od úplného odpočinku a regenerácie na nasledujúci deň.

(Reklamný článok)