Slovenský rekord: Soňa Rebrová preplávala najväčšie slovenské priehrady vrátane Sĺňavy

Ako prvá Slovenka preplávala šesť veľkých priehrad s celkovou dĺžkou viac než 52 kilometrov. Svojou aktivitou poukázala na nelichotivý stav vodných nádrží a tokov, ktoré potrebujú rýchlu a efektívnu pomoc.

Bývalá novinárka a knižná autorka, Soňa Rebrová, nie je vo vodách žiaden nováčik. Ešte na jeseň roku 2020 sa jej podarilo spolu s ďalšími piatimi šikovnými plavkyňami preplávať kanál La Manche v rámci ženskej štafety. Pred pár dňami si k svojim úspechom pripísala jedinečný rekord. Ako prvej Slovenke sa jej totiž podarilo preplávať priehrady Sĺňava, Kráľová, Oravská priehrada, Liptovská Mara, Zemplínska Šírava a Domaša.

Celkovo Soňa preplávala vzdialenosť 52 492,01 metrov, v čase 1 379 minút, čo predstavuje takmer 23 hodín strávených vo vode. Svoju letnú výzvu plavkyňa odštartovala 20. júna na Sĺňave s dĺžkou viac než 4,7 km, kde za 1 hodinu a 54 minút preplávala 4 662,15 metrov.

Na záver si nechala vodnú nádrž Domaša, kde v čase 4 hodiny a 12 minút preplávala 9 888,53 metrov. „Pri Oravskej priehrade som sa bála, či ju preplávam, či to zvládnem. Zo stresu som spala len jednu hodinu a vôbec som nebola pripravená na to, že mám plávať šesť hodín vkuse. Prvý kilometer bol hrozný, potom telo pochopilo, čo od neho chcem a začalo sa snažiť. Po doplávaní som sa zabudla rozcvičiť, a tak mi stuhli ramená a tri týždne som nedokázala ani dvihnúť ruku. Bála som sa, že rekord nedoplávam,“ prezrádza Soňa Rebrová, ktorá napokon svoju výzvu dobojovala do úspešného konca.

Poslednú vodnú nádrž síce Slovenka preplávala ešte v závere augusta, následne ju však čakalo množstvo formalít, ktoré sú nevyhnutné pre oficiálne uznanie rekordu. „Všetko musíte zdokladovať nezávislými svedkami, nesmie to byť nikto z vašej rodiny, priateľov či známych. Najlepšie je, ak je to novinár, prípadne iní ľudia, ktorí sa rekordu zúčastnia. Ja som mala šťastie, že takmer pri každej plavbe mi pomáhal niekto z otužilcov alebo miestnych ľudí, a tak som vedela rekord zdokladovať. Musela som tiež doložiť fotografie z preplávania, videá a výsledný tracker.“

Plavkyňu Soňu Rebrovú počas jej letného rekordu podporila národná lotériová spoločnosť TIPOS, ktorá aktívne podporuje slovenských športovcov a snaží sa motivovať verejnosť k zmysluplnému a zdraviu prospešnému využitiu času.

Letný rekord bol spojený so zbierkou na čistenie slovenských riek od plastového odpadu a so snahou upozorniť na veľmi zlý stav slovenských riek a priehrad. Celkovo sa podarilo vyzbierať 1 100 eur, čo aktérka rekordu považuje za veľký úspech. Rodáčka z Bratislavy totiž chcela upozorniť na vážny stav slovenských riek a nádrží, ktoré našou vlastnou činnosťou a ľahostajnosťou znečisťujeme a zanedbávame.

Rebrová sa chce v tomto smere angažovať aj naďalej, no prípadné pokorenie tohto rekordu zatiaľ neplánuje. „To už nechám na iných plavcov, aj keď určite si ešte niekedy rada v priehradách zaplávam. Mám nejaké plány na budúci rok, no závisí to od zdravia, kondície a tréningu,“ dodáva úspešná rekordmanka.

Zdroj: Tlačová správa – Neopublic