Plavci Kúpeľov z chladnej vody Sĺňavy vylovili najviac medailí

V nedeľu 6.8.2023 sa súbežne s triatlonom Slovakman uskutočnili vo vode Váhu pri Lodenici Majstrovstvá Slovenska v diaľkovom plávaní na 5 km a 5. Kolo Slovenského pohára v diaľkovom plávaní  na otvorenej vode. Nepriaznivé predpovede  počasia sa naplnili a športovcom od rána pršalo. Teplota vody  18° C  a vzduchu okolo 15° C viedla  organizátora  Športový klub DELFÍN Nitra požiadať hlavného rozhodcu delegovaného Slovenskou plaveckou federáciou o výnimku na povolenie neoprénových plaviek pre účastníkov.  Bolo to rozhodnutie v súlade so znížením náročných  daždivých podmienok a diskomfortu v prospech pretekárov, ktoré všetci prijali s pochopením. Pretekov sa zúčastnilo 74 plavcov z 21  domácich klubov  a 1 klubu z ČR.

Najúspešnejšou zo 16 pretekárov ŠPK Kúpele Piešťany bola Natália Ertlová, ktorej sa podarilo zvíťaziť na 5 km  mladších junioriek a bola dekorovaná na zlatom stupienku ako majsterka Slovenska.  Celkovo medzi ženami zaplávala v Open kategórii druhý čas.  Bronzovú medailu z M SR na 5 km  sa podarilo po prázdninovej prestávke vyplávať aj Michaele Mosnej medzi najmladšími juniorkami .

V disciplínach Slovenského pohára nám najväčšiu radosť urobili naše 13-ročné, keď na 3 km trati obsadili kompletne stupeň víťazov v poradí  Karolina Valko, Lucia Slámová a Kristína Királová (titulná fotka). Medzi najmladšími juniormi medaile za prvé dve miesta taktiež  zostali doma keď  vyhral Rastislav Čačík a striebornú pozíciu obsadil Alexander Zurek.  Milica Martinkovičová pekne zvládla 3 km trať a po doplávaní 12ročných žiačok vystúpila na strieborný stupienok.  Na 1 km trati vyhrala 13 ročná Anna Mária Schott. Medzi o rok mladšími dievčatami sme brali zlato aj striebro v poradí Michaela Csenkyová a Simona Radosavljevič.  O rok mladšie dievčatá sa tiež radovali po doplávaní v poradí prvá Nina Pecháčová a druhá Nelly Gáliková. Naša najmladšia medailistka bola na druhom stupienku so striebornou odmenou 10 ročná Alexandra Tapušíková.

Na podujatí sa zúčastnilo divákov iba poskromne. Hlavne skalní fanúšikovia diaľkového plávania a rodinní príslušníci. Domáci plavci Kúpeľov však vylovili z vody Váhu najviac medailí  zo zúčastnených klubov. Tak to má v domácej vode byť , sme na všetkých našich účastníkov právom hrdí a gratulujeme im.  Prajeme veľa úspechov v ďalších pretekoch.

Text a foto: Radoslav Suchánek