Slávnosti v Červeníku v znamení tradícií a folklóru

Červeník aj v tomto roku otvára svoje brány pre všetkých priaznivcov tradičnej ľudovej kultúry. Už budúci víkend v termíne od 5. do 8. augusta 2022 sa uskutoční 56. ročník Slávností spevu, hudby a tanca Červeník 2022. Bohatá programová ponuka pozýva návštevníkov na vystúpenia domácich, cezpoľných, či zahraničných účinkujúcich, ako aj na množstvo sprievodných podujatí či výstav.

V piatok začína program na pódiu amfiteátra rozpravou Amfiteátre 20. storočia – o problematike tradičnej kultúry a folklóru na Dolnom Považí, o formách samotnej existencie, prezentácie ako aj smerovaní slávností v Červeníku, s prizvanými hosťami Viliamom Gruskom mladším, Jurajom Kuchárekom, Teréziou Kavuliakovou a Jánom Brlošom.

Následne nadviaže rozpravou Muzikanti na Považí s hostkou, enomuzikologičkou, Alžbetou Lukáčovou, účinkovať bude Muzika Heskovci a Dychová hudba Verešvaranka Červeník. Večerný program o 20,00 hod ponúkne Verešvársky tanečný dom, pre všetkých, ktorí si radi zatancujú i zaspievajú.

Tanečnými lektormi budú Andrea Bednáriková a Stanislav Marišler, vyučovať sa budú strofické tance zo západného Slovenska a horehronské koleso. O hudobnú zložku sa postarajú Verešvárski muzikanti a ľudová hudba Furmani z Nitry. V sobotu program začína na ARTpódiu pri Zvonici, kde sa predstavia dychové hudby Verešvaranka z Červeníka a Rovina z Veľkých Kostolian.

V programe Tradícia je dar, propagátorka kroja a kultúry Bronislava Milá, predstaví tradičný ľudový odev z moravskej oblasti Haná. V tomto programe tiež účinkuje Hanácky mužský zbor Rovina z Olomouca, predstavia sa Tradičné ľudové umelecké remeslá z Leopoldova a regionálne krojové folklórne skupiny.

Tradičnou súčasťou je aj Beh zdravia ulicami Červeníka, ktorý v tomto roku píše svoj 40. ročník, s divácky obľúbeným sprievodom mažoretiek a dychového orchestra z Novej Dubnice. Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne ,,Malí remeselníci“ , ktoré sú zamerané na tradičné ľudové remeslá. Hudobné vstupy pokračujú aj večer s domácimi kapelami The Blue Wings, Omega Club Červeník a Milkivej.

V amfiteátri sa večer o 20.30 h predstaví Radošinské naivné divadlo s najnovšou hrou Stanislava Štepku – Spev kohúta – dedinská komédia s kriminálnou zápletkou, v réžií Ondreja Spišáka.

Nedeľný program pokračuje najprv pri Zvonici programovým blokom Na Fraštackém zámku, kde účinkujú Folklórna skupina Šulekovo, Klub slovenského folklóru Mestečko Leopoldov, Malí a Mladí huslisti,  Muzika Heskovci a dychová hudba Verešvaranka. Od Zvonice pôjde krojovaný sprievod obcou do amfiteátra na galaprogram pri príležitosti Dňa úcty k poľnohospodárom a Medzinárodného družstevného dňa, v ktorom sa predstavia folklórna skupina Šulekovo z Hlohovca, domáce kolektívy dychová hudba Verešvaranka, dedinská folklórna skupina Verešvaran, detský folklórny súbor Verešvaranček, Muzika Heskovci, detské ľudové hudby Malí a Mladí huslisti z Červeníka, folklórna skupina Heľpan a Chlopi z Heľpy, Dychová hudba Veselá muzika z Ratíškovic z ČR, na záver sa predstaví folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny s programom ,,Ľúbezná krása.“

Po skončení program pokračuje zábavou ,,Veselo pri Zvonici“, s muzikantmi a spevákmi z dychovej hudby Veselá muzika z Ratíškovic. V pondelok bude v Červeníku doznievať atmosféra slávností , počas ktorej ešte na rozlúčku s tohtoročnými slávnosťami zahrajú Verešvárski muzikanti.

V sobotu a v nedeľu bude sprístupnená Stála národopisná výstava ľudových odevov a nástrojov z Červeníka, tiež súkromná zbierka Dedičstvo predkov. Novinkou pre tento ročník je Folklórne stanové mestečko, bezplatné stanovanie priamo v amfiteátri pre všetkých folklórnych nadšencov, ktoré bude sprístupnené počas celých slávností. Organizátormi podujatia sú Obec Červeník, COOP Jednota Trnava SD, Trnavský samosprávny kraj Trnavské osvetové stredisko, Dolnopovažské združenie Pramene Červeník a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave . Podujatie Slávnosti spevu, hudby a tanca z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Podujatie sa koná pod záštitou župana Trnavského samosprávneho kraja.

Veronika Behúlová, oddelenie záujmovej umeleckej činnosti, Trnavské osvetové stredisko

Zdroj: Tlačová správa – Trnavské osvetové stredisko

Foto: Martin Hesko