Segway dostal zelenú, komisia požičovňu v centre povolila

Dvojkolesové elektrické dopravné prostriedky si budú môcť obyvatelia a návštevníci Piešťan požičať od polovice mája. Tento podnikateľský zámer schválila komisia mestského zastupiteľstva pre bezpečnosť a verejný poriadok minulý týždeň.

Segway sa po celom svete využíva na zážitkovú dopravu. Požičovne fungujú vo viacerých európskych mestách a ich cieľovou skupinou sú najmä turisti. Podobne to má byť aj v Piešťanoch. Svoj zámer členom komisie pre bezpečnosť predstavil podnikateľ Marko Roška.

Podľa jeho slov je segway jednoduchý na ovládanie: „Zvládajú ho aj 8-ročné deti, ktorým ho kúpili rodičia na Vianoce.“ Na základe rozhodnutia komisie si však tieto zariadenia môžu požičiavať iba osoby nad 15 rokov. Musia totiž predložiť občiansky preukaz.

Ďalšou podmienkou komisie bola príprava prevádzkového poriadku, ktorý musí Marko Roška ešte pred otvorením prevádzky predložiť radnici. Budú v ňom spomenuté všetky bezpečnostné pravidlá, ktoré musia vodiči týchto dopravných prostriedkov dodržiavať. „Pri požičaní zariadenia tieto pravidlá podpíšu,“ hovorí podnikateľ.

Podľa zástupcu náčelníka mestskej polície Petra Gogola, nesmie vodič segway na chodníku prekročiť rýchlosť chodca, teda 5 km/h. Okrem toho musí mať helmu, prípadne ďalšie ochranné pomôcky. Dodržiavanie týchto pravidiel budú kontrolovať mestskí policajti.

Text: Martin Palkovič Foto: MR