Nazval by som to chaos, hovorí primátor Jančovič o príprave testovania

Mesto muselo zabezpečiť aj také drobnosti ako perá a jednorázové vreckovky, do ktorých budú testovaní ľudia smrkať. Taktiež bolo treba ubytovať vojakov a zohnať stany na dve lokality, kde bude testovanie tento víkend prebiehať v exteriéri. Najväčším problémom je však chýbajúci zdravotnícky personál.

Samosprávy sa podľa primátora Piešťan Petra Jančoviča až v stredu dozvedeli, že na celoplošné testovanie majú zabezpečiť okrem administratívnych pracovníkov aj zdravotníkov. V kúpeľnom meste ich bolo v piatok popoludní k dispozícii 70. Potrebných je najmenej 84.

„Veci sa menia každý deň. Veľmi ťažko sa pracuje v tomto systéme, ak sa to dá nazvať systémom. Ja by som to nazval absolútny chaos,“ hovorí Peter Jančovič necelých 18 hodín pred začiatkom testovania. Na jeho príprave podľa primátora celý tento týždeň nonstop pracovali mnohí zamestnanci samosprávy.

V Piešťanoch v sobotu o siedmej ráno otvoria 21 odberných miest, na každé z nich potrebujú dvoch zdravotníkov – jedného na dopoludnie, druhého na popoludnie. To je 42 ľudí na sobotu a rovnaký počet na nedeľu. Niektorí z nich sú podľa primátora ochotní vykryť aj dve smeny, napriek tomu v Piešťanoch stále chýba asi 12 ľudí. Radnica preto ešte čaká, či bude chýbajúci personál schopná doplniť armáda.

„Zdravotníci, ktorí zareagovali na moju výzvu, hovorili, že sa prihlásili do registra na ministerstve, ale odtiaľ tie mená neprichádzali. My sme ich zaradili do našich zoznamov a uvidíme, či sú ešte aj takí, ktorí sú zahlásení na obrane a nie sú na meste. Dnes o piatej by vojaci mali podať správu na velenie, či je konkrétne odberné miesto pripravené na celoplošné testovanie,“ pokračuje primátor.

Odhadovaný počet Piešťancov, ktorí by sa mohli cez víkend prísť dať na ochorenie covid-19 testovať je 19 000. Ide o obyvateľov starších ako 10 a mladších ako 65 rokov. Aj medzi staršími však môžu byť stovky tých, ktorí pracujú alebo z iných dôvodov nemôžu od pondelka nastúpiť do domácej karantény. K tomu je treba prirátať aj ľudí, ktorí sú v Piešťanoch ubytovaní alebo prídu z iných miest a obcí.

„Veľká pomoc je od kúpeľov, s ktorými sme sa dohodli na dvoch odberových miestach. Oni si zabezpečujú zdravotníkov aj administratívny personál sami,“ hovorí P. Jančovič a dodáva, že všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli, patrí veľká vďaka.

Drive-through testovanie, pri ktorom prebieha odber vzorky z auta, plánovala radnica realizovať na piešťanskom letisku, ale kvôli viacerým komplikáciám sa to nepodarilo. Primátor verí, že to bude možné budúci víkend: „Potrebujeme to technicky zabezpečiť, nedá sa to na poslednú chvíľu. Ak by bolo druhé kolo, pokúsime sa to spraviť.“

Mesto bude priebehu celoplošného testovania cez víkend informovať prostredníctvom svojej webovej stránky a sociálnej siete Facebook. V teréne budú mestskí policajti, ktorí sa pokúsia ľudí usmerňovať tak, aby sa pred odbernými miestami netvorili príliš dlhé rady.

Text a foto: Martin Palkovič