Ratnovce: Kozu aj malé prasiatka dali do dočasnej opatery

O zvieratá, ktoré mrzli bez jedla a úkrytu na pozemku v obci Ratnovce, sa postarali pracovníci Útulku Piešťany. Zorganizovali ich odchyt a našli im dočasnú opateru.

Koza a prasnica zrejme ešte pred pár mesiacmi slúžili ako atrakcia pri blízkej reštaurácii. Na to, že zostali bez majiteľa a nemá sa o nich kto postarať, upozornili pracovníkov piešťanského útulku obyvatelia obce. Niektorí z nich im nosili potravu, adekvátny priestor im však nemohli poskytnúť.

„Keď sme sem prišli, zistili sme, že svinka má aj štyri mladé. Majiteľa sa nám však doteraz nepodarilo nájsť,“ hovorí Ľubomíra Báleková z Útulku Piešťany. „Išlo nám o to, aby tu tie zvieratá v zime netrpeli.“ Podľa jej slov je zázrak, že asi mesačné prasiatka v mrazoch vôbec prežili.

Na miesto prišli zamestnanci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, aby dohliadli na odchyt zvierat. Ten pomocou pušky na uspanie vykonal veterinár Ľuboš Macháč s pomocou pracovníkov útulku.

„Všetci sme tŕpli, či sa to podarí. Ďakujeme všetkým, ktorí nám držali palce a prostredníctvom internetu pomáhali hľadať pre zvieratá nový domov. Kozičku odviezli na farmu pri Topoľčanoch a prasiatka boli umiestnené do chovu neďaleko Piešťan. Ide o dočasnú opateru,“ uzavrela Ľubomíra Báleková.

Text a foto: Martin Palkovič