Rakvu prezidenta Kováča povezú na lafete z Piešťan

Pozostatky prezidenta Michala Kováča prevezú vo štvrtok počas štátneho pohrebu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca na lafete delostreleckej húfnice 122 mm vz. 38/74 z fondu Vojenského historického múzea v Piešťanoch.

Húfnicu vyrobili po druhej svetovej vojne v Dubnici nad Váhom. Je upravená na protokolárne účely v súčinnosti s Vojenským historickým ústavom. Počas smútočného sprievodu bude zahalená štátnou vlajkou a bude ju ťahať vojenské vozidlo.

Na nádvorí Prezidentského paláca sa uskutoční posledná rozlúčka s prezidentom Kováčom s vojenskými poctami. Pozostatky následne prevezú na civilnom vozidle na zádušnú omšu v Dóme sv. Martina.

Prevoz telesných pozostatkov na lafete s patričnými vojenskými poctami zodpovedá historickým tradíciám bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale aj spôsobu vzdania úcty v iných krajinách.

Podobne použili lafetu pred piatimi rokmi na pohrebe prezidenta Václava Havla, rovnako viezla na poslednej ceste prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a prezidenta Ludvíka Svobodu. Aj telesné pozostatky rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila a poľského prezidenta Lecha Kaczyńského prevážali na delostreleckej lafete zahalenej štátnou vlajkou.

Delostrelecká húfnica 122 mm vz. 38/74 váži 2790 kilogramov a jej maximálny dostrel bol takmer 12 kilometrov. Do výzbroje Československej armády sa rekonštruovaná húfnica dodávala v rokoch 1975 až 1978. Po roku 1993 prevzala časť húfnic do svojej výzbroje aj Armáda Slovenskej republiky. Z jej výzbroje boli húfnice vz. 38/74 vyradené začiatkom roka 1994.

Text: Tlačová správa – Prezidentská kancelária Foto: vhm.sk