VIDEO: Stíhačku odviezli z Piešťan pomocou vrtuľníka

Stroje, ktoré patrili do výzbroje československej armády, potrebujú renováciu v Leteckých opravovniach Trečnín. Z Vojenského historického múzea (VHM) v Piešťanoch ich tam vo štvrtok odviezli pomocou vrtuľníka.

„Na oblohe dnes mohli viacerí z vás vidieť raritu – po dlhých desaťročiach sa do vzduchu vzniesli dva veľkorozmerné zbierkové predmety Vojenského historického múzea v Piešťanoch – stíhacie lietadlá MiG-15bis a MiG-19 PM. Samozrejme nie samostatne, ale za pomoci vrtuľníka Mil Mi-8,“ informovalo na Facebooku Ministerstvo obrany SR a zverejnilo aj video, na ktorom je zaznamenaná nezvyčajná akcia.

Oba exponáty vyžadujú špeciálnu renováciu, ktorá bude prebiehať v Leteckých opravovniach Trenčín v spolupráci s odborníkmi z VHM. Stíhačky dostanú nový náter, opravia im podvozky aj interiér. Rezort obrany oznámil, že celkovo prejdú tento rok renováciou v Trenčíne štyri zbierkové predmety – tri lietadlá a jeden vrtuľník. Na rok 2022 je naplánovaná renovácia šiestich kusov z múzejnej zbierky Letecká technika.

Vojenské historické múzeum Piešťany chce v roku 2024 verejnosti sprístupniť zmodernizovanú halu H-1 vo svojom areáli, kde budú všetky tieto exponáty vystavené.

Pozrite si videoreportáž TV Joj:

Zdroj: Ministerstvo obrany SR/VHÚ Foto: VHÚ