Proti parkovisku na kúsku zelene spisujú petíciu

Mesto chce postaviť tucet parkovacích miest vo vnútrobloku sídliska Stred. Zámer pobúril obyvateľov okolitých domov, spisujú petíciu a mimoriadne preto zasadne komisia mestského zastupiteľstva pre životné prostredie.

Už tento rok by malo časť parčíka vo vnútrobloku ulíc Winterova a Royova v centre Piešťan nahradiť dvanásť parkovacích miest. Ide o priestor za Kolonádou, ktorý je súčasťou architektonicky vzácneho celku postaveného v 60. rokoch minulého storočia s názvom sídlisko Stred.

„Za 60 rokov sa nikto tohto územia nedotkol, je to oddychová zóna, oáza v centrálnej mestskej zóne,“ hovorí iniciátorka petície Alena Vráblová. Väčšina obyvateľov okolitých domov podľa nej netušila, že sa mesto chystá tento projekt realizovať.

„Sú zásadne proti a pobúrení. Plánujeme proti tomu bojovať, aby sme upriamili pozornosť občanov tohto mesta na prácu poslancov a úradníkov,“ dodáva A. Vráblová.

Projekt výstavby dvanástich parkovacích miest v lete minulého roka prešiel komisiou pre životné prostredie. Jej predseda a poslanec Peter Jančovič teraz hovorí, že mesto tento zámer predložilo s informáciou o silnom tlaku občanov na vybudovanie parkoviska. „Podľa môjho názoru nás zavádzali, až teraz zisťujem, že ľudia sú proti.“

Aj preto na pondelok 29. januára zvolal mimoriadne zasadnutie komisie, na ktorú sú odporcovia projektu pozvaní.

Radnica chce parkovisko vybudovať na jedinej parcele, ktorá jej na zelenej ploche uprostred vnútrobloku patrí. V tohoročnom rozpočte má na to vyhradených 25-tisíc eur.

Petíciu je možno podpísať v butiku Vera v budove bývalého riaditeľstva kúpeľov na Winterovej ulici.

Text: Martin Palkovič Grafika: ER (zdroj: Google Maps)