Primátorovi obmedzili kompetencie: Presúvať môže iba 3-tisíc eur mesačne


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
1
Inzercia

Nedôvera väčšiny zastupiteľstva vedeniu mesta má po dnešku aj praktický dopad. Primátor bude môcť po novom robiť v mestskom rozpočte iba obmedzené zmeny. Aj o nich by mal pravidelne informovať mestské zastupiteľstvo.

Takéto uznesie prijali poslanci na návrh Zity Brunckovej po prerokovaní správy hlavného kontrolóra Petra Konečného. Tá sa týkala aj analýz, ktoré mal pre mestský úrad robiť spoločník viceprimátora Michala Hyneka vo firme Stout & Sublime, s.r.o., ale aj ďalších dohôd o vykonaní práce uzavretých v tomto roku.

Doteraz mohol primátor realizovať v rozpočte presuny medzi položkami a pri dodržaní platnej legislatívy nemal strop stanovený. Po novom môže Miloš Tamajka takto presúvať v súhrne iba 3-tisíc eur mesačne. Zároveň o týchto krokoch musí informovať zastupiteľstvo. Ak pôjde o v jednom mesiaci o vyššiu sumu, budú o nej musieť rozhodnúť poslanci. Podľa Tamajku to môže znamenať častejšie rokovania zastupiteľstva.

Hynek: Je to pseudokauza

„Mne sa zdá, že ide o tunelovanie mestských peňazí a okrádanie občanov tohto mesta,“ uviedla na margo zistení hlavného kontrolóra poslankyňa Iveta Babičová. Náklady na jednu stranu jeho analýzy vyčíslia na 764 eur.

„Vyzerá to tak, že ste dohodili zárobok za 4 500 eur človeku, s ktorým máte firmu. To je proste konflikt záujmov,“ reagoval Peter Jančovič a pýtal sa, prečo na túto prácu nemohol byť vybraný niekto iný.

Za analýzy z oblasti personalistiky a riadenia zaplatil mestský úrad 3 300 eur plus odvody.

Podľa viceprimátora Michala Hyneka je Tibor Nyitrai analytik, ktorý „pracuje v nemenovanej nadnárodnej firme pôsobiacej v tejto oblasti.“ Zároveň priznal, že je jeho spoločníkom v Stout & Sublime, s.r.o.

„Táto vec bola medializovaná a bola rozoberaná aj táto pseudokauza ohľadom dohody na mestskom úrade. Nejde o žiadnu zákazku pre mňa alebo moju firmu,“ povedal viceprimátor a dodal, že na dohodárov sa nikdy nerobia výberové konania.

Uviedol tiež, že dokumenty zverejnené v správe kontrolóra sú len zlomkom jeho celkovej práce. Svoje výstupy podľa viceprimátora dodal vedeniu mesta formou prezentácií a bol pripravený predstúpiť s nimi aj pred poslancov.

Situáciu v Piešťanoch budú riešiť štátne orgány

Zastupiteľstvo uložili kontrolórovi Petrovi Konečnému, aby vypracoval podanie na Najvyšší kontrolný úrad, týkajúce sa jeho záverov o hospodárení v piešťanskej samospráve. „Aby bolo jasné, či bol súlad alebo nesúlad so zákonom. Vedenie mesta to popiera a my (poslanci, pozn. red.) máme iný názor,“ povedala Zita Bruncková, ktorá podanie na NKÚ iniciovala.

Na základe návrhu Ivety Babičovej dostane podobný podnet aj ministerstvo financií. Návrh Michala Hyneka, aby kontrolór preskúmal aj hospodárenie na mestskom úrade za predchádzajúceho primátora Rema Cicutta zastupiteľstvom neprešiel.

Text a foto: Martin Palkovič