Primátor Tamajka nemá dôveru poslancov, odvolať ho môžu len občania

Po necelom roku vo funkciách stratili dôveru mestského zastupiteľstva primátor, jeho zástupca aj prednostka mestského úradu. Poslanci to deklarovali na dnešnom zastupiteľstve. Ich hlasovanie však nebude mať žiadne reálne dôsledky.

Návrh na vyslovenie nedôvery podal za poslanecký klub Spoločne pre Piešťany (SPP) Juraj Brna. Stotožnilo sa s ním 16 členov zastupiteľstva, dvaja sa zdržali a viceprimátor bol proti. V dôvodovej správe predkladateľ uvádza, že poslanecký zbor sa dištancuje od krokov, ktoré vedenie mesta podniklo „v súvislosti s bezpečnostným auditom, s optimalizáciou organizačnej štruktúry a aj niektorými ďalšími ich rozhodnutiami.“

Primátorovi tiež poslanci odporučili, aby odvolal svojho zástupcu. Návrh obsahoval zoznam nesplnených uznesení a výpočet porušení zákona zistených hlavným kontrolórom mesta.
Podľa poslancov je nezvládnutá tvorba rozpočtu na rok 2016, pretože prvé stretnutie na túto tému sa uskutočnilo až tento týždeň. Ako ďalšie negatívum vnímajú netransparentné prijímanie nových zamestnancov radnice bez výberových konaní.

V diskusii k tomuto bodu Ján Jánošík rozšíril vyslovenie nedôvery aj o osobu prednostky mestského úradu Dášu Rehákovú. „Mám pocit, že v drvivej väčšine sa na vedenie (mesta, pozn. red.) sype iba kritika. Veľa vecí sa urobilo dobrých,“ reagovala prednostka.

„Uznesenie, o ktorom ideme hlasovať, nemá žiadne právne následky. Vy sa nám môžete iba zasmiať,“ poznamenal Andrej Klapica.


Poslanci nemôžu podľa zákona o obecnom zriadení primátora ani jeho zástupcu odvolať. Takéto právo majú iba voliči prostredníctvom miestneho referenda s účasťou nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov. V posledných komunálnych voľbách bola účasť 36,44 % (9 167 ľudí). Prípadnému referendu by mala predchádzať petícia, ktorú podpíše 30 % občanov mesta starších ako 18 rokov.


Podľa Petra Jančoviča sa po voľbách neobrusujú hrany, skôr sa ešte väčšie vytvárajú: „Nechcem, aby nastalo ďalšie obdobie, kedy sa nebude nič robiť. Preto mám otázku na predkladateľa, čo ďalej?“ Juraj Brna reagoval, že by tiež rád urobil hrubú čiaru za predchádzajúcim obdobím a naštartoval spoluprácu vedenia radnice a poslancov.

„Chápal by som to, keby sme zneužili právomoci verejného činiteľa alebo spôsobili nejaké finančné škody. Každý týždeň sa dočítame v jednom mestskom periodiku akí sme zlí. Je to len štvavá kampaň,“ povedal Miloš Tamajka a dodal, že za mediálnymi tlakmi sú „aj iné ciele.“


Za vyslovenie nedôvery hlasovali: Iveta Babičová, Juraj Brna, Zita Bruncková, Remo Cicutto, Martin Cifra, Adriana Drahovská, Jozef Drahovský, Michal Fiala, Tomáš Hudcovič, Peter Jančovič, Denis Kristek, Matúš Kromholc, Jozef Malík, Peter Tremboš, Eva Wernerová.

Proti bol Michal Hynek. Zdržali sa Eliška Gocká a Andrej Klapica. Neprítomní boli Jozef Beňačka a Martin Valo.


Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia