Primátor hovorí, že je dobrý hospodár. Kontrolór to spochybňuje

Na organizačné zmeny mestského úradu minula radnica podľa hlavného kontrolóra 35-tisíc eur zbytočne. Vedenie nedokázalo zamestnancom doručiť výpovede, pretože museli zostať doma z dôvodu prekážok v práci zo strany zamestnávateľa. Podľa viceprimátora Michala Hyneka sa vyhodení zamestnanci „stĺkali“ a škodili mestskému úradu.

Výpovede úradníkom nevedeli doručiť

Napriek opakovanému konštatovaniu hlavného kontrolóra Petra Konečného, že vedenie mesta v niektorých prípadoch vynaložilo finančné prostredie nehospodárne, sa primátor Miloš Tamajka považuje za dobrého hospodára.

Ak by bola septembrová optimalizácia mestského úradu pripravená lepšie, v rozpočte by bolo o 35-tisíc eur viac. Túto škodu vyčíslil hlavný kontrolór. Podľa jeho zistení vznikla aj preto, že vedenie samosprávy nebolo schopné doručiť vyhodeným zamestnancom výpovede.

V septembri prišlo o prácu niekoľko úradníkov, ktorí nepristúpili na dohodu o rozviazaní pracovného pomeru. Z dôvodu prekážok v práci zo strany zamestnávateľa museli zostať doma, ale ich nárok na mzdu bol zachovaný.

Hynek: Vyhodení zamestnanci ochromovali radnicu

„Niektorí chodili po chodbách, stĺkali sa so zamestnancami, vytvárali nepríjemnú atmosféru a štvali zamestnancov proti zamestnávateľovi. Týmto sa z môjho pohľadu ochromoval úrad. Preto bolo treba spraviť prekážky v práci zo strany zamestnávateľa,“ obhajoval rozhodnutie vedenia radnice na zastupiteľstve viceprimátor Michal Hynek.

„Prešafárili ste vyše 35-tisíc tým, že ste neskoro doručili výpovede. Toto sa vôbec nemuselo udiať,“ reagoval poslanec Peter Jančovič a dodal, že peniaze mohli byť použité na rekonštrukciu škôl a škôlok.

Primátor zodpovednosť za prípadné žaloby neprevzal

Tvrdenia o škode vyčíslenej kontrolórom primátor Tamajka odmieta. Podľa jeho slov sa mu vyjednaním novej kolektívnej zmluvy so zástupcami odborov podarilo ušetriť 15-tisíc eur.

Hovorí, že zamestnanci mesta v nej mali nadštandardné podmienky najmä v oblasti odstupného. Napríklad, ak zákon prikazoval dvojmesačné odstupné, mohli úradníci dostať až štyri platy.

„Boli sme dobrí hospodári a šetrili sme finančné prostriedky, pretože sme vyjednali nové podmienky kolektívnej zmluvy,“ povedal poslancom na zastupiteľstve.

Odmietol aj porušenie zákonníka práce. Napriek tomu mestskému úradu hrozia zo strany bývalých zamestnancov žaloby.

Poslanec Ján Jánošik v tejto súvislosti primátora vyzval, aby v takom prípade prevzal na seba zodpovednosť. „Každý, kto si myslí, že jeho právo bolo porušené, má možnosť obrátiť sa na súd. Ja im to právo neberiem,“ reagoval Miloš Tamajka.

Text a foto: Martin Palkovič