Priestor pred hotelom Slovan chcú sprístupniť verejnosti

Práce na znovuotvorení priestoru, ktorý je roky zakrytý vysokým platom, sa už začali. Slovenské liečebné kúpele Piešťany nechali odstrániť náletovú zeleň a odkryť pôvodné chodníky.

Starší obyvatelia Piešťan hovoria, že to kedysi bolo jedno z najkrajších miest v kúpeľnom meste. Už približne tri desaťročia je však verejnosti neprístupné. Okolie fontány pred hotelom Slovan uzatvorili v súvislosti s plánovanou rekonštrukciou tohto pamiatkovo chráneného objektu. V blízkej budúcnosti má byť tento priestor opäť otvorený pre všetkých.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany, ktoré hotel Slovan i samotnú fontánu vlastnia, plánovali sprístupniť túto časť parku už v lete 2019. Tento zámer vtedy pre zpiešťan.sk potvrdil aj Krajský pamiatkový úrad Trnava: „V tomto roku sa počíta s čiastočnou revitalizáciou predpolia hotela Slovan.“

K jeho realizácii by malo prísť v najbližších mesiacoch. V pondelok 24. januára o tom informovala občianska iniciatíva Piešťanský okruh, ktorá chce spolu s Piešťanskou rozvojovou iniciatívou prispieť k sprístupneniu kedysi jedného z najkrajších miest v kúpeľnom meste.

„Obnovia sa komunikácie, zreštaurujú podstavce na sochy, balustrády a obruba fontány, odstráni sa prebytočná zeleň a vnútro fontány sa dočasne vysype štrkom. Z dôvodu privysokých odhadovaných nákladov sa v tejto etape samotná fontána obnovovať nebude,“ uvádza na svojej facebookovej stránke iniciatíva Piešťanský okruh. Dobrovoľníci prisľúbili kúpeľom aj mestu Piešťany pomoc s čistiacimi prácami, ktoré by mali v tomto priestore prebehnúť. Kúpele už uskutočnili úvodnú etapu revitalizácie, počas ktorej bola odstránená náletová zeleň a odkryté pôvodné chodníky.

Okolo fontány od roku 1942 stáli sochy zo začiatku 19. storočia, ktoré piešťanským kúpeľom darovali dediči grófa Pálffyho. V roku 2012 jednu z nich poškodila veterná smršť. Kúpele ich potom nechali opraviť a premiestniť do záhrady hotela Thermia Palace.

Grand Hotel Rónai (neskôr Royal a Slovan) bol na začiatku 20. storočia najluxusnejším v širokom okolí. Prvé meno dostal podľa majiteľa, ktorý ho dal postaviť na základe návrhu viedenského architekta A. Oberländera. Po pár rokoch ho získali Winterovci, neskôr patril štátu.

SPRÍSTUPNENIE JUŽNÉHO PREDPOLIA HOTELA SLOVAN JE NAPLÁNOVANÉ UŽ NA TENTO JÚN 🙏

Ikonický plot, ktorý tento priestor…

Posted by Piešťanský okruh on Monday, January 24, 2022

Text: Martin Palkovič

Foto: archív zpiešťan.sk