Pri Sĺňave pozor na stromy poškodené bobrom

Najväčší európsky hlodavec sa v okolí Piešťan vyskytuje čoraz častejšie. Pred pár rokmi ho pozorovali pri potoku Dubová, teraz vodohospodári upozorňujú na jeho prítomnosť okolo Sĺňavy.

„Je to veľmi šikovný živočích, ktorý za krátky čas dokáže ohrýzť drevinu tak, že by mohla spôsobiť aj nešťastie,“ uvádza Slovenský vodohospodársky podnik na svojom facebookovom profile.

Vodohospodári dreviny poškodené bobrom priebežne kontrolujú a v nevyhnutných prípadoch aj odstraňujú. Ľudí, ktorí sa vyberú na zimnú prechádzku okolo Sĺňavy však upozorňujú: „Vaša opatrnosť je naozaj na mieste. Prosíme buďte pozorní a v blízkosti takýchto drevín sa radšej nezdržujte.“

Upozornenie 🦫❗️

V okolí Sĺňavy evidujeme zvýšený výskyt Bobra európskeho. Je to veľmi šikovný živočích, ktorý za krátky…

Posted by SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik on Wednesday, December 8, 2021

Bobor európsky je zákonom chránený živočích, ktorý je na Slovensku v porovnaní s nedávnou minulosťou pozorovaný čoraz častejšie. Jeho prítomnosť v zastavenej časti Piešťan vo februári 2019 zdokumentoval Eduard Kučkovský. Pri potoku Dubová neďaleko Kukurelliho ulice natočil viacero videí, na ktorých mu bobor akoby pózuje.

„Ide nepochybne o bobra,“ potvrdil vtedy pre zpiešťan.sk ornitológ Erich Kubica. Najväčšieho európskeho hlodavca môže aj laik identifikovať podľa chvosta – je veslovitý a na rozšírenej časti holý. Ľudia si bobra občas mýlia s nutriou. Tá pochádza z Južnej Ameriky, na našom území sa chovala na kožušiny, ktoré vykupoval štát.

Bobor sa k nám podľa Ericha Kubicu šíri z Poľska a Rakúska, kde bol umelo vysadený do prírody.

Text: Martin Palkovič
Foto: Eduard Kučkovký, Erich Kubica