Pri nehodách tento rok zomreli už dvaja chodci

Od začiatku roka eviduje polícia v Trnavskom kraji sedem dopravných nehôd s účasťou chodcov. Pri nich dvaja chodci utrpeli zranenia, ktorým na mieste podľahli.

„Polícia preto pripomína, že v zmysle zákona je vodič povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči chodcom. Je tiež povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť,“ upozornila hovorkyňa krajskej polície Martina Kredatusová.

Mnohé priechody pre chodcov sú zvýraznené svetlami a inými technickými prostriedkami, aby zvýšili pozornosť vodiča. Už to by malo každému evokovať, že po ňom môže byť zvýšený pohyb chodcov.

„Situáciu v premávke by mali šoféri vnímať komplexne, zo širšieho uhla pohľadu a pred priechodom radšej spomaliť, presvedčiť sa, že na ňom nie je chodec,“ dodala hovorkyňa.

V zornom poli vodiča sa nesmú nachádzať predmety, ktoré by bránili v riadnom výhľade. Vodič je povinný očistiť si sklá od námrazy a iných nečistôt, tak, aby na cestu riadne videl.

Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nevstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy.

Chodci nesmú vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nie je možné cez vozovku bezpečne prejsť.

„Pripomíname, že chodci idúci po krajnici musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky v obci aj mimo obce. Prednostne sú povinní používať predovšetkým chodník. Tam, kde chodník nie je alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky,“ uzavrela hovorkyňa krajskej polície Martina Kredatusová.

Zdroj: Tlačová správa KR PZ Trnava Foto: Archív/KR PZ Trnava