Preč s čiernymi skládkami! Mesto chce peniaze od štátu

Samosprávy majú aj tento rok šancu získať finančné prostriedky na odstránenie čiernych skládok. Piešťany sa uchádzajú o 15-tisíc eur.

Výzvu, aby sa samosprávy zapojili do odstraňovania čiernych skládok, zverejnilo v júni ministerstvo životného prostredia. Rezort na tento účel vyčlenil 7 mil. eur.

„Cieľom je pomôcť mestám a obciam pri odstraňovaní najmä väčších a starších čiernych skládok, s ktorými si dlhodobo nevedia poradiť. Verím, že budú aktívni a využijú našu podanú ruku, aby Slovensko bolo oveľa čistejšie,“ uviedol minister životného prostredia László Sólymos. Zdôraznil, že záujemcovia by nemali dlho váhať. „Posledný termín na predloženie žiadostí je 1. august a čistenie sa musí skončiť do konca novembra.“

Podľa hovorkyne Mestského úradu Piešťany Evy Bereczovej má mesto vypracovaný projekt, na základe ktorého požiada o finančné prostriedky v celkovej sume 15 123 eur. Ide o sedem miest s nezákonne umiestneným odpadom v katastri Piešťan a Kocuríc. Dve skládky sú pri letisku, jedna za diaľnicou pri železničnej trati na Vrbové, ďalšie na Obchodnej ulici, na Lodenici a pri ceste smer Drahovce.

O finančnú pomoc na odstránenie najväčšej čiernej skládky na území Piešťan radnica žiadať nebude. Ide o najmenej 2 600 ton stavebného odpadu (na snímke) nelegálne vyvezeného pri Biskupickom kanýly v severnej časti katastrálneho územia. Podľa informácií z minulého roka je na ňu potrebných až 98-tisíc eur, zatiaľčo strop pre každého prijímateľa je tento rok 70-tisíc eur.

Text: Martin Palkovič Zdroj: minzp.sk