Piešťanci pomáhajú stovkám ľudí, ktorí utiekli pred vojnou z Ukrajiny

Vďaka solidarite obyvateľov Piešťan i okolitých obcí získali materiálnu pomoc už stovky ľudí, ktorých z ich domova vyhnala vojna.

Sklad materiálnej pomoci, ktorý radnica zriadila vo svojich priestoroch na Prednádraží, funguje už päť týždňov. Základné potraviny, drogériu, oblečenie i školské potreby poskytuje najmä ženám a deťom, ktoré našli útočisko v Piešťanoch.

„S prevádzkou skladu pomáhajú dobrovoľníci a dobrovoľníčky z mesta Piešťany – domáci i Ukrajinci a Ukrajinky, vďaka ktorým poskytujeme v sklade aj praktické informácie v ukrajinčine. Spolupracujeme ďalej s Trnavskou Arcidiecéznou Charitou (Centrum pomoci človeku), ktorá zabezpečuje ukrajinským rodinám oblečenie a kurzy slovenského jazyka,“ hovorí koordinátorka dobrovoľníkov a dobrovoľníčok Romana Kaclíková.

Aj po vyše mesiaci je každá materiálna pomoc vítaná. Sklad sídli na Ulici A. Hlinku č. 40 (oproti Centra pomoci človeku). Mesto Piešťany, ktoré ho organizačne zastrešuje, informovalo o zmene jeho otváracích hodín počas veľkonočných sviatkov. Pre darcov i ľudí, ktorí pomoc potrebujú, bude sklad otvorený v pondelok až štvrtok (11. až 14. apríla) od 16.00 do 19.00 h. Od piatku do pondelka (15. až 18. apríla) je jeho prevádzka prerušená. Pri bežnej prevádzke platí, že sklad je otvorený každý deň okrem nedele od 16.00 do 19.00 h.

„Dovoľujeme si povedať obrovské ďakujeme z celého srdca všetkým darcom, ktorí pomáhajú uľahčiť túto nesmierne ťažkú a pre nás mnohých nepredstaviteľnú situáciu, ktorú musia prežiť tisíce ukrajinských rodín,“ hovorí Natália Cifrová, koordinátorka materiálového skladu pre ukrajinské rodiny.

Dodáva, že vďaka darcom z Piešťan a okolitých obcí poskytuje sklad základné potraviny, oblečenie, obuv, hračky a iný tovar každodennej spotreby.

„Ďakujeme darcom, ktorí nám nosia plné autá potravín, ďakujeme darcom, ktorí popri svojom bežnom nákupe prihodia pár vecí potrebných aj pre ukrajinské ženy a deti, ďakujeme darcom, ktorí chodia opakovane a majú záujem pomáhať aj rôznymi inými spôsobmi,“ dodáva N. Cifrová.

Školákom, ktorí nastúpili do piešťanských škôl, pomohli rodičia ich rovesníkov z Veľkých Kostolian. Zbierku zorganizovala tamojšia základná škola. Žiaci z Ukrajiny vďaka tomu dostali zošity, písacie potreby, ale aj ďalšie veci, ktoré sa im zídu pri vyučovaní.

Všetky informácie pre ľudí, ktorí chcú pomáhať alebo pomoc potrebujú, sú zverejnené na tejto adrese.

Text a foto: Martin Palkovič

Zdroj: piestany.sk