Hudobný pavilón je v havarijnom stave, chystajú opravu

Do konca mája má byť Hudobný pavilón, ktorý obyvatelia Piešťan volajú aj Mušľa alebo Lopúch, pripravený na letnú sezónu. Za jeho opravu radnica zaplatí takmer 15-tisíc eur.

Služby mesta Piešťany minulý týždeň dokončili rekonštrukciu stoličiek, čoskoro sa začnú práce aj na samotnom Hudobnom pavilóne. Tento kultúrny stánok slúži od roku 1968, počas blížiacej sa letnej sezóny kvôli havarijnému stavu hrozilo jeho uzatvorenie. V mestskom rozpočte sa však našlo 15-tisíc eur na jeho čiastočnú opravu. Zmluva s firmou GIT s. r. o., ktorá vyhrala verejné obstarávanie, je už podpísaná.

„Predmetom zmluvy sú búracie práce spočívajúce v odstránení nesúdržných častí mramorovej podlahy javiska, pieskovcového obkladu, omietok v suteréne a odstránenie starých náterov strechy. Po vyčistení všetkých plôch podláh a stien, budú následne vyspravené a utesnené,“ informoval Martin Ričány, hovorca Mestského úradu Piešťany. Mramorovú podlahu je podľa jeho slov potrebné doplniť, škárovať a impregnovať.

„Na streche bude obnovený náter polyuretánovou farbou. Priestory v suteréne hudobného pavilónu budú po odstránení príčin zatekania vyspravené a vymaľované,“ uzavrel M. Ričány s tým, že termín realizácie je do 30. mája 2022. Hudobný pavilón potom bude pripravený na letnú sezónu.

Opravu stoličiek realizovali Služby mesta Piešťany podľa riaditeľky Hany Dupkaničovej na základe spolupráce s Mestským kultúrnym strediskom (MsKS) Piešťany, ktoré Hudobný pavilón spravuje. Vyčistili ich, obrúsili a natreli dvomi vrstvami teakového oleja. Potrebné boli aj opravy na drevených a kovaných častiach. Náklady na materiál hradilo MsKS.

Hudobný pavilón je známy hlavne vďaka nedeľným koncertom počas letnej sezóny. Postavili ho v roku 1968 podľa návrhu architektov Jána Gažiho a Emila Šveca. Autorom dekoratívnej steny, v ktorej boli pôvodne hliníkové a medené reliéfy, je piešťanský sochár Valér Vavro.

Text a foto: Martin Palkovič