Poslanec Jánošík sa vzdal mandátu v reakcii na tender mestského úradu

„Toto vaše verejné obstarávanie bola pre mňa posledná kvapka a dnešné zastupiteľstvo je pre mňa posledné zastupiteľstvo,“ povedal Ján Jánošík. Na jeho miesto by mal nastúpiť náhradník z obvodu č. 1, ktorým je Petr Veverka. Obaja kandidovali za iniciatívu Spoločne pre Piešťany.

Poslanci v závere včerajšieho zastupiteľstva kritizovali vedenie radnice za výber firmy na stavebné úpravy požiarom zničených priestorov mestskej polície a žiadali väčšiu transparentnosť. Prijatie smernice o verejnom obstarávaní im viceprimátor Michal Hynek prisľúbil.

„Človek, keď vás tak počúva, tak by vám snáď aj uveril,“ reagoval na včerajšom zasadnutí zastupiteľstva poslanec Ján Jánošík na argumenty vedenia mestského úradu o zákonnosti výberu dodávateľa stavebných prác v hodnote 67-tisíc eur (bez DPH) metódou prieskumu trhu.

„Vy ste sa vôbec boli na tej mestskej polícii pozrieť, čo sa tam deje, čo sa tam stavia? To je jedna šopa s dekou, asi 60-70 metrov štvorcových, ktoré sme kedysi, keď som mal firmu, stavali za 80-tisíc. Ale v slovenských korunách,“ dodal Ján Jánošík s tým, že nenechá svoje meno s niečím podobným spájať: „Verejne sa vzdávam funkcie poslanca.“

Otázku verejného obstarávania formou prieskumu trhu otvoril v závere zasadnutia jeho poslanecký kolega z klubu Spoločne pre Piešťany Jozef Malík. Od vedenia radnice žiadal dodržiavanie uznesenia o transparentnosti, ktoré na jeho návrh prešlo zastupiteľstvom ešte začiatkom minulého roka.

Prednosta mestského úradu Eduard Strapatý podľa vlastných slov o tomto uznesení doteraz nevedel.

„Prijalo sa uznesenie, ktoré sa nedodržiava,“ povedal Jozef Malík a tiež sa od postupu pri výbere firmy na opravu priestorov mestskej polície dištancoval.

Prvý viceprimátor Michal Hynek, ktorý schôdzu v tom čase viedol, argumentoval dodržiavaním zákona. Od polovice mája je platná nová legislatíva, podľa ktorej môže samospráva pri zákazkách na stavebné práce s hodnotou nižšou ako 70-tisíc eur (bez DPH) vybrať dodávateľa metódou prieskumu trhu.

Poslanci Jozef Malík a Zita Bruncková napriek tomu vedenie radnice žiadali, aby prijalo smernicu, ktorá bude upravovať verejné obstarávanie. Michal Hynek im to prisľúbil. Čo bude táto smernica obsahovať nikto nešpecifikoval.

Až do polovice apríla Piešťany podobné interné nariadenie mali. Radnica podľa neho musela zverejniť výzvu pri obstarávaní stavebných prác v hodnote prevyšujúcej 7-tisíc eur.

Text a foto: Martin Palkovič