Poslancov vyzvali, aby odmietli projekt plavárne

Zastupiteľstvo zvolené v roku 2014 bude ešte aj po ďalších komunálnych voľbách rozhodovať o rozpočte na budúci rok. Jeho súčasťou je úver na mestskú plaváreň. Odborníci zo skupiny Piešťany – mesto bez stresu doterajších poslancov vyzvali, aby projekt mestskej plavárne nepodporili. Pridala sa k nim aj iniciatíva Piešťanský okruh. Zasadnutie poslancov sa uskutoční vo štvrtok 15. novembra.

Plaváreň má vyrásť medzi futbalovým štadiónom a mestský parkom. Radnica za projektovú dokumentáciu zaplatila takmer 70-tisíc eur.

Odborníci kritizujú, že pri takto významnej investícií sa neuskutočnila architektonická súťaž a projekt nebol prezentovaný verejnosti. Chýba im tiež štúdia udržateľnosti.

Napriek tomu je v programe najbližšieho rokovania zastupiteľstva návrh mestského rozpočtu na rok 2019, ktorý počíta s dlhodobým úverom na výstavbu plavárne vo výške 4,4 mil. eur.

Piešťany by si jeho prvú časť (1,7 mil. eur) mali zobrať budúci rok. O konkrétnych podmienkach úveru preto rozhodnú víťazi sobotných komunálnych volieb.

Podľa odborníkov zo skupiny Piešťany – mesto bez stresu, ku ktorým sa pridala aj iniciatíva Piešťanský okruh, by však úver na plaváreň mali 15. novembra na svojom poslednom rokovaní odmietnuť aj poslanci zvolení pred štyrmi rokmi.

„Obraciame sa na Vás so žiadosťou, aby ste nepodporili najmä schvaľovanie rozpočtu a prípadne schválenie úveru na kryté kúpalisko pokiaľ Vám nebudú známe všetky následky tohto záväzku do budúcnosti,“ píšu v otvorenom liste adresovanom zastupiteľstvu Viktor Nižňanský, Viliam, Vavro, Denisa Bartošová, Bobo Pernecký, Eva Wernerová a Ondrej Botek.

Majú totiž pochybnosti o zmysle a ekonomickej efektívnosti. „Bez poznania celkových dopadov na rozpočet mesta počas viacerých rokov nie je, podľa nás, vhodné projekt realizovať.“

„Najlepším spôsobom, ako realizovať dôležité stavby za verejné peniaze, je architektonická súťaž. Dokázali ju zorganizovať v iných mestách, a nie je žiadny dôvod, prečo by nemohla prebehnúť aj v Piešťanoch,“ napísala za iniciatívu Piešťanský okruh architektka Lívia Gažová.

Zároveň pripomenula, že ani nastupujúci primátor Peter Jančovič s týmto projektom nesúhlasí.

„Otázkou je, aká by bola cena prepracovania projektu alebo tvorba nového projektu. Je to všetko na zvážení nového zastupiteľstva a taktiež odborníkov akou cestou sa vydať,“ uviedol pred voľbami Peter Jančovič.

Text: Martin Palkovič Titulný obrázok: Silkat s.r.o. (zdroj: tamajka2018.sk)