Pomoc Kocuriciam podmieňujú predajom domu, ktorý ničí spodná voda

Kocuričania sa v tomto volebnom období riešenia svojich problémov zrejme nedočkajú. Vysokú spodnú vodu v tejto miestnej časti radnica síce nepriamo priznala, potrebuje však potvrdenie hydrologickým prieskumom.

Na tento účel je v mestskom rozpočte vyhradených 5-tisíc eur. Hydrologický prieskum „by mal oficiálne, nespochybniteľne definovať problém, spôsobujúci nežiadúci stav a navrhnúť jeho riešenie,“ píše v odpovedi na sťažnosť Michala Trnovca prednosta mestského úradu Eduard Strapatý.

Michal Trnovec v júli upozornil poslancov na roky trvajúci problém vysokej spodnej vody a zle riešenú rekonštrukciu chodníkov. Jej následkom sa v Kocuriciach rýchlo ničí aj vozovka.

V odpovedi od prednostu sa dozvedel iba to, že Piešťany obyvateľom miestnej časti pomôžu, ak sa podarí predať objekt bývalého Rodinného detského domova v Kocuriciach.

„Suterén sa pravidelne zaplavuje spodnou vodou, múry sú značne navlhnuté s viditeľnou plesňou na múroch,“ píšu o tejto budove úradníci v materiáli, ktorý 29. septembra prerokujú poslanci. Radnica tým nepriamo priznáva problém s vysokou spodnou vodou, na ktorú sa už roky bezúspešne sťažujú obyvatelia tejto miestnej časti.

Poslanci by mali schváliť prevod vlastníctva nehnuteľnosti obchodnou verejnou súťažou. Cenu určí znalecký posudok.

Kocurice sa stali súčasťou Piešťan 1. januára 1974. Po zrušení obecného úradu prišli pre nedostatok žiakov aj o školu. Roky tam už nefunguje obchod, takže starší ľudia bez osobných áut sú odkázaní iba na mestskú hromadnú dopravu, ktorá do tejto mestskej časti zachádza len zriedka.

Obyvateľov tiež trápi vysoká spodná voda, ktorá ničí ich domy. Naposledy tam Mesto Piešťany investovalo do výstavby chodníka. Medzi ním a cestou je po novom široký pás hrubého štrku, ktorý slúži na odvodnenie vozovky. Tá sa však následkom takejto stavebnej úpravy začala rozpadávať.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič