Podľa ministra nebola Domčeková menovaná v súlade so zákonom

Ministerstvo vnútra najprv rozhodnutie Okresného úradu Trnava o protizákonnom zápise Márie Domčekovej do registra neziskových organizácií zamietlo, neskôr však Robert Kaliňák povedal, že menovanie riaditeľky piešťanskej nemocnice nebolo v súlade so zákonom.

Ako prvý o tom informoval portál sme.sk, ktorý aktualizoval pôvodný článok s titulkom Aktérku kauzy piešťanského CT podržal Kaliňák. Po vyjadrení ministra vnútra o nezákonnosti menovania Márie Domčekovej preto nie je isté, či na čele Nemocnice A. Wintera zostane.

Podľa stanoviska, ktoré nám včera dopoludnia poskytol tlačový odbor ministerstva vnútra, zrušil rezort rozhodnutie Odboru opravných prostriedkov Okresného úradu Trnava. Ten vyhovel prokuratúre, ktorá namietala, že Mária Domčeková bola na jeseň 2012 do registra neziskových organizácií zapísaná nezákonne.

Ministerstvo zdravotníctva malo totiž v správnej rade, ktorá o výmene vedenia piešťanskej nemocnice rozhodla, jedného zástupcu navyše. Rezort vnútra včera rozhodnutie Okresného úradu Trnava zrušil z dôvodu procesnej nezákonnosti.

„Vecná nepríslušnosť správneho orgánu ako aj rozhodnutie vydané správnym orgánom, do pôsobnosti ktorého rozhodovanie vo veci nepatrí je dôvodom na zrušenie vydaného rozhodnutia,“ píše sa v stanovisku, ktorá nám poskytla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Jej šéf Robert Kaliňák však krátko potom novinárom povedal, že menovanie Márie Domčekovej nebolo v súlade so zákonom. Informoval o tom portál sme.sk.

Mária Domčeková zatiaľ podľa vlastných slov nemá písomné rozhodnutie ministerstva vnútra. Vyjadriť sa k nemu chce až po jeho obdržaní. Nevylúčila však, že sa proti nemu opäť odvolá. Zápis jej osoby ako štatutárky Nemocnice A. Wintera do registra neziskových organizácií bol totiž podľa jej právneho názoru v súlade so zákonom.

DOPLNENÉ 27. augusta o 14.50 h: Podľa vyjadrenia Ivana Netíka z tlačového odboru ministerstva vnútra, rezort včera zrušil rozhodnutie Odboru opravných prostriedkov Okresného úradu Trnava, keďže tento odbor nebol vecne príslušný rozhodovať.

„Následne odbor všeobecnej vnútornej správy sekcie verejnej správy, ktorý bol vecne príslušný, rozhodol a vyhovel protestu prokurátora,“ vysvetlil Ivan Netík a pokračoval: „Otázka zotrvania riaditeľky nemocnice nie je na MV SR, ide o pracovno-právny vzťah, takže je to otázka na zriaďovateľa alebo správnu radu nemocnice.“

DOPLNENÉ 27. augusta o 22.10 h: „Ministerstvo zdravotníctva SR nie je účastníkom konania, ani nedisponuje rozhodnutím vo veci,“ reagoval na našu žiadosť o stanovisko k rozhodnutiu rezortu vnútra hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Text a foto: Martin Palkovič