Pochodu čertov Krampus chcú zabrániť petíciou

Proti podujatiu protestuje prostredníctvom internetovej petície už vyše 10-tisíc ľudí. Pochod čertov je naplánovaný na sobotu 15. decembra a má byť väčší ako pred rokom.

Organizátori sľubujú, že do centra Piešťan príde až 150 masiek – rohatých figúr, ktoré majú pôvod v rakúskom a juhonemeckom folklóre. Na Slovensku je ich obdobou čert, ktorý podľa tunajších tradícií sprevádza Mikuláša.

Počas minuloročného adventu sa pochod čertov Krampus konal prvýkrát na Slovensku práve v Piešťanoch. Zdvihla sa proti nemu vlna nevôle, ale zároveň prilákal tisíce návštevníkov, čo spôsobilo problémy s dopravou.

Podujatie sa stretlo s odporom aj tentoraz. Nadácia Slovakia Christiana organizuje proti nemu internetovú petíciu, ktorá je adresovaná primátorovi Piešťan.

„Nie je potrebné príliš hlboké vzdelanie v teológii, aby každý dokázal pochopiť, že ostentatívne prezentovanie diabla počas Vianoc je nezlučiteľné s ich kresťanským posolstvom a predstavuje ich protiklad. Pokiaľ sa tak deje na verejnom priestranstve, s hlasnou propagáciou a zároveň sa popri tom zneužíva pojem Vianoc, je to v príkrom rozpore s tvrdením slovenskej ústavy o cyrilo-metodskom dedičstve, ktoré by malo byť jedným z konštitutívnych prvkov slovenskej štátnosti,“ píšu organizátori petície.

Nadácia Slovakia Christiana vznikla v roku 2016 a dáva si za cieľ chrániť tradície kresťanskej civilizácie a súkromné vlastníctvo.

Pochod čertov sa má uskutočniť v sobotu 15. decembra. Veľkokapacitný stan, ktorý je tohtoročnou novinkou, chcú organizátori postaviť na voľnom priestranstve pred hotelom Satelit.

Podľa programu začne podujatie o 17.00 h koncertom Petra Nagya a kapely Indigo. Nasledovať bude samotný pochod, pravdepodobne smerom k Auparku.

Potom sa masky vrátia pred hotel Satelit, kde sa s nimi budú môcť ľudia fotiť. Vstup do tohto priestoru bude spoplatnený.

Text a foto: Martin Palkovič