Počas púte požehnajú Jurka – najstaršiu rotundu na Slovensku

Svätojurajská púť sa uskutoční v nedeľu 30. apríla 2017. Koná sa pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a bude spojená s požehnaním zreštaurovanej Rotundy sv. Juraja. Omšu so začiatkom o 10.00 h celebruje nitriansky biskup Mons. Viliam Judák.

Ešte pred pár rokmi nikto netušil, aká vzácna pamiatka stojí neďaleko Piešťan. Odhalenia reštaurátorov nedávno potvrdil uhlíková analýza omietok – Rotunda sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici je najstaršou pamiatkou tohto druhu na Slovensku.

Ešte začiatkom 70. rokov minulého storočia evidovali pamiatkári túto stavbu ako renesančnú kaplnku.

Pri inštalácii bleskozvodu v roku 1974 sa našli kostrové pozostatky a archeologický výskum naznačil, že rotunda vznikla začiatkom 11. storočia.

Až pri reštaurátorskom výskume vedenom akademickým maliarom Jozefom Doricom došlo k zásadnému objavu pôvodného predrománskeho okna a maľovaného konsekračného kríža.

Tieto nálezy, ako aj rozmery rotundy, ktoré sú identické so zachovanými základmi rotundy na Kostolci oprávňujú zaradiť vznik tejto pamiatky do obdobia Veľkej Moravy. Potvrdila to aj analýza omietok uhlíkovou metódou.

Zdroj: rotundajurko.sk, Tlačová správa MK SR Foto: Martin Palkovič