Po tragickom týždni na cestách budú policajti nekompromisní

Za sedem dní vyhaslo na slovenských cestách štrnásť životov. Vedenie polície v tejto súvislosti hovorí, že končia preventívne opatrenia a až do odvolania nastupuje prísna represia.

Využívanie hornej hranice sadzieb pokút, maximálny počet policajtov v teréne a nekompromisný prístup. To sú opatrenia, ktoré včera ohlásil viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka po tragickom týždni na slovenských cestách.

Od 17. do 23. júna prišlo pri dopravných nehodách o život 14 ľudí – chodci, motorkári, vodiči, spolujazdci aj cyklista.

Napriek ohlásenému zvýšenému dohľadu nad bezpečnosťou premávky prichytili počas uplynulého víkendu policajti 146 vodičov pod vplyvom alkoholu, v takmer 2 300 prípadoch namerali prekročenú maximálnu povolenú rýchlosť a 1 412 šoférov riešili pre nesprávny spôsob jazdy.

„Nejdeme sa nikomu prosiť a vyhrážať. Dospeli sme do štádia, že prevencia končí a nastupuje represia voči tým, ktorí si zo zákona o cestnej premávke robia trhací kalendár,“ povedal v utorok na tlačovej konferencii viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.

Preto až do odvolania budú policajti vo zvýšenej miere zameriavať na kontrolu rýchlosti a jazdy pod vplyvom alkoholu. Pokuty majú byť na hornej hranici sadzby a na cestách bude maximálny možný počet policajtov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič