Plaveckému športu reálne hrozí koniec

Ak sa plavcom v spolupráci so samosprávou nepodarí zachrániť jediný krytý plavecký bazén, mladí športovci nebudú mať kde trénovať. Išlo by o prerušenie vyše 80 rokov trvajúcej tradície.

Prevádzkovateľ hotela Sĺňava plánuje od 1. februára bazén zatvoriť. Ako prvý o tom informoval poslanec Tomáš Hudcovič na svojom portáli PNky.sk. Šéf najsilnejšieho klubu v mestskom zastupiteľstve sa má stať zástupcom samosprávy v občianskom združení, ktoré by si mohlo bazén prenajať. Mesto musí pomôcť finančne.

„Ku koncu roka 2015 sa stal veľký zlom, keď všetci zamestnanci participujúci na chode krytej plavárne dostali výpovede. Dôvodom bolo vytváranie straty prevádzkou bazéna, čo vlastník nechcel dotovať. Následne sme vyzvali mesto k riešeniu,“ vysvetlil Pavol Škodný, ktorý plavcov pri rokovaniach so samosprávou zastupuje.

Dodal, že primátor Miloš Tamajka prisľúbil pomoc ešte pred Vianocami, ale do konca roka sa nič neudialo. Ďalšie stretnutie sa uskutočnilo minulý týždeň a plavci sa dozvedeli, že Mesto Piešťany si z rôznych dôvodov nemôže bazén prenajať.

Riešením je preto podľa Pavla Škodného využitie nefunkčného občianskeho združenia Bazén Martina, ktoré vzniklo pred rokmi za účelom postavenia novej krytej plavárne: „Toto občianske združenie sa premenuje na Bazén Sĺňava, správnu radu budú tvoriť prezidenti všetkých klubov a zástupca mesta Tomáš Hudcovič.“

Rokovania medzi zástupcami hotela Sĺňava a tohto občianskeho združenia by sa mali uskutočniť na budúci týždeň.

„Vedenie mesta a poslanci rokujú so zástupcami plavcov a vodnopólistov o tom, či je mesto schopné a ochotné potenciálneho prevádzkovateľa bazéna podporiť formou dotácie. Bazén by tak mohol byť otvorený o niekoľko mesiacov dlhšie. Náklady na nájom a prevádzku by si v období od 1. februára do 31. mája vypýtali približne 60-tisíc eur,“ potvrdila hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Internetovú petíciu za zachovanie krytého bazéna už podpísalo vyše 800 ľudí. Konečné rozhodnutie by malo padnúť začiatkom februára pri schvaľovaní mestského rozpočtu. Ani to však zlú situáciu okolo plávania v Piešťanoch definitívne nevyrieši.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič