Plaváreň projektujú nanovo

Už tretí projekt v poradí má byť čo najjednoduchší. Na parametroch bazéna sa zhodli zástupcovia športových klubov. Zábavná ani relaxačná časť tam nebude.

Primátor Peter Jančovič na včerajšom zasadnutí zastupiteľstva informoval poslancov o architektonickej štúdii mestskej plavárne, ktorá má vyrásť pri futbalovom štadióne. Osemdráhový bazén bude 25 metrov dlhý a 1,8 metra hlboký.

„S plavcami a vodnopólistami sme si vyšpecifikovali, čo presne chcú na športové a kondičné plávanie aj pre verejnosť. Chceme reálny projekt, ktorý vieme zrealizovať. Nebudeme klamať ľudí, že zrealizujeme niečo fantastické s wellnessom, ale spravíme mestskú plaváreň,“ povedal P. Jančovič.

Architektonickú štúdiu podľa jeho slov nechalo pripraviť občianske združenie Bazén Piešťany, v ktorom majú zastúpenie športové kluby, a ktoré aktuálne s podporou mesta prevádzkuje bazén v bývalom hoteli Sĺňava.

Má to byť jednoduchý a funkčný projekt bez zábavnej a relaxačnej časti. Lokalita zostáva rovnaká – medzi futbalovým štadiónom a mestským parkom. Výšku predpokladaných nákladov na prípravu projektu a následnú realizáciu primátor nešpecifikoval.

Piešťany doteraz za prípravu projektov plavárne a kúpaliska zaplatili spolu okolo 150-tisíc eur.

Predchádzajúce zastupiteľstvo stoplo realizáciu vonkajších bazénov, ktoré plánovala radnica stavať ešte za primátora Rema Cicutta. Odhadovaná cena vonkajšej časti (bez krytého bazéna) bola 3 až 6 mil. eur.

Po zvolení Miloša Tamajku v roku 2014 vtedajšie zastupiteľstvo tieto plány zastavilo. Začali rokovania so súkromným investorom, ktorý chcel postaviť krytú plaváreň s wellnessom. Mesto sa s ním nakoniec nedohodlo a ku koncu volebného obdobia začalo pripravovať vlastný variant. Ten mal byť realizovaný aj pomocou úveru 4,4 mil. eur.

Poslanci zvolení v komunálnych voľbách v novembri 2018 úver do mestského rozpočtu na tento rok nezaradili s tým, že projekt predchádzajúceho vedenia je potrebné prehodnotiť.

Presne rok po voľbách je pripravená nová architektonická štúdia a príprava výstavby mestskej plavárne začína odznova.

Text a foto: Martin Palkovič