Piešťany sú v covid automate oranžové, opäť začali platiť obmedzenia

Okres Piešťany je od pondelka 13. septembra zaradený medzi regióny, v ktorých platí oranžová farba covid automatu (stupeň ostražitosti). Ak by bola zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov o 4 % vyššia, Piešťany by zostali zelené.

V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky pre hromadné podujatia, ale aj pre prevádzku reštaurácií, bazénov, fitnescentier a ďalších služieb. Maximálny počet návštevníkov sa odvíja od režimu (základ, OTP, zaočkovaní), ktorý si vyberie organizátor podujatia alebo poskytovateľ služby.

Napríklad v interiéroch reštaurácií môžu sedieť pri jednom stole už iba štyri osoby (ak nejde o ľudí z jednej domácnosti). Hromadné podujatia v režime základ môže v exteriéri navštíviť maximálne 200 osôb a v interiéry 100 osôb. Pre podujatie v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní covid-19 ) je kapacita v interiéri obmedzená na 25 % a v exteriéri na 50 %. Podujatia pre kompletne zaočkovaných sú bez obmedzenia kapacity.

Oranžová farba (ostražitosť) covid automatu platí pre okres Piešťany od 13. do 19. septembra. V priebehu týždňa vláda oznámi, aký stupeň bude platiť v nasledujúcom období.

Aktuálna sedemdňová incidencia ochorenia covid-19 v piešťanskom regióne je 13 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Za uplynulých sedem dní pribudlo 8 infikovaných. V troch prípadoch išlo o osoby do 18 rokov.

Zaočkovanosť ľudí do 50 rokov je v okrese Piešťany 60,9 %. Ak by dosiahla hranicu 65%, región by podľa platných pravidiel zostal v nižšom stupni covid automatu, od 13. do 19. septembra by bol zelený.

Keďže podľa štatistík žije v piešťanskom regióne približne 25 600 ľudí starších ako 50 rokov, na dosiahnutie lepšieho stupňa covid automatu je potrebné, aby sa dalo zaočkovať vyše 1 000 z nich. Aktuálne má kompletné očkovanie viac než 15 600 obyvateľov okresu Piešťany starších ako 50 rokov.

Text: Martin Palkovič

Zdroj: korona.gov.sk, covid.automat.sk