Do Piešťan prídu medailisti z Tokia, v programe vystúpia Cmorík, Mirgová aj Fíha tralala

Po ročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa uskutoční ďalší ročník bezbariérového festivalu Paráda. V sobotu 18. septembra sa v priestoroch HS Centra v Piešťanoch stretnú návštevníci festivalu s úspešnými i neúspešnými paralympionikmi, ktorí sa práve vrátili z Paralympijských hier z Tokia. V programe vystúpi Peter Cmorík, Dominika Mirgová, no pripravené je aj ďalšie detské prekvapenie.

„Heslo festivalu Páráda je Všetci sme si rovní, čo presne vystihuje podstatu podujatia. Aj v našej integračno-edukačnej zóne Ruka v ruke si môžu ľudia vyskúšať rôzne aktivity, ktoré ich priblížia ku komunite ľudí so zdravotným znevýhodnením,“ hovorí spoluorganizátor podujatia Miro Béreš z občianskeho združenia Úsmev pre druhých. V zóne si návštevníci budú môcť vyskúšať canisterapiu, jazdu na invalidných vozíkoch či iné zábavno-integračné aktivity. Tiež tu dostanú odpovede na svoje zdravotné otázky od prítomných odborníkov.

Pre deti sú v areáli pripravené tvorivé dielne a aktivity per všetky vrstvy – od bábätiek až po seniorov. Zároveň si ktokoľvek môže vyskúšať rôzne parašporty ako stolný tenis, paravolejbal, lukostreľbu a streľbu, paratenis, bedminton či bocciu, ktorá patrí spolu s paracyklistikou k najúspešnejším športom Slovenska na paralympiáde v Tokiu. Deti so zdravotným znevýhodnením tiež budú mať priestor zapísať sa do niektorého z tímov a môžu Slovensku v budúcnosti robiť radosť. Mladí návštevníci podujatia, ktorí získajú na jednotlivých stanovištiach pečiatky vyhrajú milý darček na pamiatku.

V programe vystúpia Dominika Mirgová, Peter Cmorik či detský súbor Fíha Tralala. Uskutoční sa aj uvedenie detskej knihy Bellabka. Za účasti slovenských medailistov z Tokia sa účastníci Parády budú môcť zapojiť aj do ďalších aktivít ako Edukačná zóna projektu Ruka v ruke, SPP náučno – zábavná zóna či aktuálne v japonskom duchu skladanie origami alebo japonský šach „shogi“. Pre najmenších bude pripravené detský kútik, nafukovacie hrady či skákacie atrakcie. V ramci kovid opatrení sa organizácia podujatia bude riadiť modelom OTP (očkovaný – testovaný – prekonaný).

Oficiálne privítanie a vítanie Slovenskej paralympijskej výpravy prebehne od deviatej ráno na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch, keď sa tiež slávnostne osadí plaketa na Chodníku slávy.

„Tak, ako nás každý rok príjemne prekvapujete veľkým záujmom, ktorý určite podporilo aj výnimočné prostredie piešťanského Kúpeľného ostrova, túto atmosféru sa vynasnažíme priniesť aj tohto roku, keď sa Paráda v obedňajších hodinách presunie do HS Centra, miesta našej tréningovej prípravy na Tokio. Veríme, že spoločnými silami a dobrou náladou kontinuálne nadviažeme na predošlé ročníky, ktoré sa stretli s pozitívnym ohlasom a strávite opäť pekné chvíle v kruhu paralympijskej rodiny“,  uviedol za hlavného organizátora predseda SPV Ján Riapoš.

Paráda je tiež výborným miestom, kde sa návštevníci môžu s úspešnými reprezentantmi Slovenska porozprávať či získať od nich autogram a spoločnú fotografiu. Festival začína o 10. hodine v priestoroch HS Centra na Hlbokej ulici č. 92, trvať bude do 18 hodiny. „Príďte sa zabaviť, možno niečo naučiť, no hlavne podporiť myšlienku festivalu. A prineste celú rodinu“ pozýva návštevníkov z celého Slovenska Miro Béreš.  Vstup je voľný.

Text: Tlačová správa – Festival Paráda / usmevpredruhych.sk

Foto: Slovenský paralympijský výbor/paralympic.sk