Piešťany sú medzi lepšími regiónmi, testovanie sa opakovať nemusí

Podľa predbežných výsledkov skríningového testovania na covid-19 dosiahla pozitivita v piešťanskom okrese hodnotu 0,81 %. Región preto patrí k tým, v ktorých sa testovanie na základe rozhodnutia vlády opakovať nemusí.

AKTUALIZOVANÉ 28. januára o 8.15 h: Zástupcovia vlády v stredu 27. januára večer na tlačovej konferencii potvrdili, že Piešťany patria po celoslovenskom skríningu k regiónom, v ktorých je lepšia epidemiologická situácia, a v ktorých sa ďalšie celoplošné testovanie nemusí uskutočniť. Pozitivita v Piešťanskom okrese bola podľa definitívnych výsledkov 0,86 %.

Úrad vlády SR v utorok zverejnil predbežné výsledky testovania, ktoré na Slovensku prebiehalo od 18. januára. Spomedzi 72 okresov skončili Piešťany s pozitivitou 0,81 % na 49. mieste, teda medzi lepšími regiónmi.

Skríning bude musieť zopakovať 36 najhorších okresov. Sú medzi nimi aj susedné Topoľčany (2,54 %), Hlohovec (2,31 %), Trnava (1,31 %) a Nové Mesto nad Váhom (1,07 %).

Po započítaní výsledkov z utorka 26. januára sa tieto údaje môžu ešte mierne zmeniť, ale je veľmi pravdepodobné, že Piešťany sa už medzi horšie okresy nedostanú.

Povinné testovanie sa preto počas najbližšieho víkendu v kúpeľnom meste neuskutoční, radnica však chce dať možnosť ľuďom absolvovať bezplatné vyšetrenie pomocou antigénového testu aj v sobotu a v nedeľu.

Potvrdil to jej hovorca Martin Ričány: „Výsledky, ktoré prezentovala vláda, nie sú ešte definitívne. Ak nás nové čísla nepreradia do červenej zóny, celoplošné testovanie s množstvom odberných miest nebudeme pripravovať, ale zriadime tri odberné miesta, kde budú mať občania možnosť sa počas víkendu pretestovať.“