Piešťanské školy zatiaľ štrajkovú pohotovosť nehlásia

Navýšenie rozpočtu školstva na tento rok o 400 miliónov eur , zvýšenie platov o 140 eur a návrat kreditov za rozširujúce štúdium. To sú tri základné požiadavky, ktoré včera zverejnila Iniciatíva slovenských učiteľov a ohlásila štrajkovú pohotovosť.

Ak vláda a parlament neurobia do 25. januára príslušné legislatívne opatrenia, vstúpia učitelia, ktorí sa s týmito požiadavkami stotožňujú, do ostrého štrajku. Koľko sa ich zapojí, zatiaľ nie je známe. Mestu Piešťany, ktoré je zriaďovateľom väčšiny tunajších základných a materských škôl, včera nikto štrajkovú pohotovosť nenahlásil.

„Všetky doterajšie vlády školstvo dlhodobo ignorujú, a to bez ohľadu na to, či naša krajina prežíva hospodársky rast alebo recesiu. Súčasný stav školstva považujeme za neudržateľný už teraz, a preto neveríme, že v novom volebnom období sa situácia sama od seba zlepší. Uvedomujeme si, že prípadným štrajkom mnohým z Vás skomplikujeme život, za čo sa Vám ospravedlňujeme, no žiaľ, iný účinný spôsob neexistuje,“ napísali včera zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov v otvorenom liste rodičom.

So žiadosťou o podporu sa rovnakou formou obrtátili aj na zriaďovateľov: „Veríme, že splnenie našej požiadavky dofinancovať školstvo výrazne uľahčí aj Vašu prácu, nakoľko v súčasnosti musíte z malých zdrojov riešiť oveľa širšiu agendu ako iba naše školy.“

Keď učitelia štrajkovali v roku 2012 radnica pomáhala rodičom so starostlivosťou o menšie deti. Žiaci I. stupňa základných škôl, o ktorých sa nemal počas štrajku kto postarať, mohli prísť do Centra voľného času Ahoj alebo Školskej družiny pri Základnej škole na Ulici F. E. Scherera.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič