Piešťanské bary a reštaurácie môžu od pondelka otvoriť aj vnútorné priestory

Zlepšovanie epidemickej situácie na Slovensku pokračuje. Až 41 okresov bude mať od pondelka 31. mája v covid automate oranžovú farbu. Sú medzi nimi aj Piešťany. Znamená to 2. stupeň ostražitosti.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že na Slovensku denne pribúda priemerne 360 pozitívnych prípadov ochorenia covid-19. Klesol počet hospitalizovaných, priemerne je to 570 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 90 z nich. Do nemocníc denne príjmu 30 pacientov s týmto ochorením.

V oranžových okresoch, medzi ktoré sa v pondelok 31. mája zaradí aj piešťanský región, môžu byť otvorené interiéry reštaurácií. Platí však viacero obmedzení. Pri jednom stole môžu sedieť iba štyria ľudia alebo musí ísť o osoby z jednej domácnosti. Rozostupy medzi stolmi nesmú byť menšie ako dva metre.

Namiesto respirátorov sú od pondelka 31. mája v okrese Piešťany povinné v interiéroch už iba rúška.

Uvoľnia sa aj obmedzenia pre hromadné podujatia. Kapacita vnútorných priestorov so sedením môže byť naplnená na 25 %, ale maximum je 250 osôb. Vonku je to 50 % a maximálne 500 osôb. Kapacita na státie v interiéri je 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb.

Kapacita bazénov bude môcť byť naplnená na 30 %. Galérie a múzeá budú môcť organizovať hromadné prehliadky pre maximálne 15 ľudí.

Ďalšie podrobnosti o aktuálne platných opatreniach nájdete na web stránke automat.gov.sk.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Archív MP