Piešťancov obvinili z pašovania zakázaných látok do väznice v Leopoldove

Spoločná akcia Krajského riaditeľstva PZ Trnava a Zboru väzenskej a justičnej stráže odhalila prienik zakázaných látok do väznice.

„Prostredníctvom operatívnej činnosti boli zachytené informácie z podozrenia z obzvlášť závažného trestného činu drogového charakteru. Podozrenia smerovali jednak k odsúdeným osobám, ale aj k civilným zamestnancom dodávateľov, ktorí pôsobia v areáli ústavu. V zmysle súčinnostných dohôd spojili obe strany sily a výsledkom spoločnej akcie bolo vo štvrtok šesť zadržaných osôb a zaistené látky, ktoré vyhodnocujú kriminalistickí experti,“ informovala Mária Linkešová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Experti podľa jej slov vyhodnotili časť látok, ktoré policajti zaistili na základe vydaných príkazov na prehliadky v priestoroch ústavu a aj mimo neho. Do väznice bolo cez obvinených distribuované väčšie množstvo tabliet s účinnou látkou diazpam, oxazepan, naloxón, buprenorfín, ktorých držanie je v zmysle zákona zakázané.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ Trnava obvinil z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok jedov a prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi päť osôb.

„Z drogovej trestnej činnosti sú obvinené dve osoby z vonkajšieho prostredia. Ide o 40-ročného muža a 65-ročnú ženu, obaja z Piešťan. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie aj trom odsúdeným osobám, mužom vo veku 41, 29 a 34 rokov, ktorí sú toho času odsúdení a trest si odpykávajú v Ústave na výkon trestu, v Leopoldove,“ dodala M. Linkešová.

Vyšetrovateľ spolu s rozhodnutím o obvinení osôb predložil prokurátorovi aj návrh, aby boli všetky osoby stíhané väzobne. Súd o väzbe obvinených rozhodoval včera aj dnes. Na základe príkazu súdu boli obvinené osoby eskortované do výkonu väzby.

V zmysle zákona hrozí za distribúciu a prechovávanie drog trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Zdroj: Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave