Parkovisko Nálepkova: Vodiči si musia zvyknúť na nový systém

Najbližšie tri mesiace bude najväčšie parkovisko v centre Piešťan v skúšobnom režime. Vodičom pomôže a poradí obsluha. Rozpoznávanie evidenčných čísel vozidiel a platba kartou má začať fungovať až v januári.

Za stratu lístka pokuta 20 eur

Mesiac trvajúce stavebné a technologické úpravy navýšili kapacitu parkoviska na Nálepkovej ulici. Okrem miest pre viac áut tam pribudli dva vjazdové a jeden výjazdový terminál, automatické závory a IP kamery pre rozpoznávanie evidenčných čísel vozidiel.

Zaplatiť parkovné je možné v dvoch automatických pokladniach, ale platba kartou a čítačka evidenčných čísel začnú fungovať až 1. januára 2020. Radnica o tom informovala prostredníctvom tlačovej správy.

Nový parkovací systém spustili 11. decembra, počas prvých hodín využívali vodiči platené státie v centre Piešťan bez väčších problémov. Pri rampách aj pokladniach im všetko vysvetľovali zamestnanci Služieb mesta Piešťany.

Po novom si šofér musí z vjazdového terminálu zobrať lístok. Ak do 15 minút z parkoviska odíde, neplatí nič. Ak zostane dlhšie, bude ho každá začatá hodina stáť jedno euro. Mincami a bankovkami môže zaplatiť v jednej z dvoch pokladní a potom musí do 15 minút z parkoviska odísť.

Ak parkovací lístok stratí, vydanie nového ho bude stáť 20 eur. Pokladne berú mince v hodnote 10, 20 a 50 centov, 1 a 2 eurá. Bez obmedzení je možné platiť aj 5 a 10 eurovou bankovkou. Dvadsaťeurovku prijme pokladňa iba v prípade, že účet za parkovné presahuje 10 eur.

V noci zadarmo

Parkovanie na Nálepkovej ulici je spoplatnené počas pracovných dní aj víkendov v čase od 7.00 – 21.00 h sumou 1 euro za hodinu. S mestskou parkovacou kartou tam môže šofér nechať auto bez platenia iba cez víkend.

Obsluha bude počas najbližších mesiacov otvárať rampu držiteľom preukazov ZŤP, ktorí majú podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) parkovanie zdarma. Rampa kvôli nim zostane po 21.00 h otvorená a z parkoviska budú preto môcť bez platenia odísť aj ostatní vodiči.

Rovnako to na Nálepkovej fungovalo aj doteraz. Mesto plánuje tento nedostatok odstrániť zavedením čítačky evidenčných čísel vozidiel. Na to však bude nutná registrácia v databáze a tej by mala predchádzať zmena VZN, ktorú má v kompetencii zastupiteľstvo.

Koľko to stálo?

Radnica v tlačovej správe o výške doteraz vynaložených nákladov na úpravu parkoviska neinformovala. Podľa zverejnených dokumentov stáli vyše 168-tisíc eur.

Mesto zaplatilo 61 450 eur za stavebné práce, ktoré zvýšili kapacitu parkoviska. Služby mesta Piešťany uhradili pokládku asfaltovej zmesi (35 158 eur) a stavebné úpravy pre automatický parkovací systém (12 015 eur), ktorý stál vrátane závor, terminálu, pokladní a rozpoznávania evidenčných systém 60-tisíc eur.

K tejto sume treba prirátať aj tržbu z parkovného, ktoré počas mesiac trvajúcich stavebných a technologických úprav vodiči neplatili. V auguste tohto roka vybrali Služby mesta Piešťany na parkovisku Nálepkova vyše 38-tisíc eur.


Pôvodný článok s titulkom Z parkoviska na Nálepkovej už bez platenia neodídete vychádzajúci z tlačovej správy zverejnenej na web stránke mesta sme o 15.00 h nahradili doplneným textom, ktorý vychádza zo skúseností po prvých hodinách fungovania nového parkovacieho systému na Nálepkovej ulici.


Text a foto: Martin Palkovič