Kde a koľko sa v Piešťanoch platí za parkovanie (mapa)

Na základe rozhodnutia zastupiteľstva z júna minulého roka sa v Piešťanoch od 1. mája 2020 rozšírila zóna plateného parkovania. Po novom musia šoféri uhradiť parkovné aj medzi nemocnicou a bývalým hotelom Slovan, na uliciach Štúrova, Meštianska, na častiach ulíc Sládkovičova, Teplická, Pod Párovcami a na parkovisku pred futbalovým štadiónom.

V priebehu uplynulého týždňa nechala samospráva nainštalovať parkovacie automaty, ktoré umožňujú platbu kartou aj telefónom s funkciou NFC. Spolu je ich 23 a sú umiestnené aj na miestach, kde staré parkovacie automaty nestáli. Napríklad na Meštianskej ulici alebo oproti Kolonádovému mostu.

Pribudli aj dopravné značky, ktoré informujú, v akých časoch treba za parkovanie platiť v prípade, že auto nemá parkovaciu kartu. Väčšina lokalít je spoplatnená každý deň vrátane sviatkov a víkendov od 7.00 do 19.00 h. Výnimkou je parkovisko pri futbalovom štadióne, kde je státie spoplatnené od 7.00 do 15.30 h.

Cena je taktiež na väčšine miest rovnaká – 60 centov za hodinu. Vyššiu sadzbu – 2 eurá za hodinu zaplatia vodiči v dopravne exponovaných lokalitách – na Rázusovej ulici, pred hotelom Eden a medzi nemocnicou a bývalým hotelom Slovan, kde je ale niekoľko miest vyhradených na krátkodobé státie zdarma. Zároveň nie je možné v dopravne exponovaných lokalitách využiť parkovacie karty.

Osobitný režim má parkovisko na Nálepkovej ulici, ktoré je spoplatnené každý deň v čase od 7.00 do 21.00 h. Cez pracovný týždeň tam nie je možné využiť parkovacie karty, cena za hodinu parkovania bola už v lete minulého roka stanovená na 1 euro.

V celej zóne plateného parkovania sú od poplatku oslobodené vozidlá označené symbolom 01 prepravujúce zdravotne ťažko postihnuté osoby.



Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: VZN č. 6/2019